Ce este antreprenoriatul?

Dacă aveți un plan de afaceri bun și nu vreți să depindeți de nimeni, este momentul să deveniți antreprenor. Aflați ce este antreprenoriatul, ce provocări aduce și cum să aveți succes. 

Ce este antreprenoriatul

Pentru a începe o afacere, nu este suficient doar să luați o decizie. O afacere privată presupune un plan gândit cu precizie și realist. Pentru a avea succes este foarte important să dețineți dorința de câștig, iar banii să fie pe plan secundar. Bineînțeles că scopul este profitul, dar abia la sfârșit. 

Pentru început, trebuie să dezvoltați activitatea pentru care v-ați dedicat. Este nevoie de mult efort pentru a vă pune pe propriile picioare, iar asta este mult mai greu dacă alegeți domeniul care nu vi se potrivește (dar ați auzit că rentează). Trebuie menționat și că în calitate de persoană fizică, atrageți asupra dvs. un risc mai mare, dar, de asemenea, veți fi mulțumit de un eventual succes. 

Cine sunt antreprenorii și cu ce se pot ocupa?

Ca să deveniți antreprenor, trebuie să vă înregistrați pentru activitatea economică pe care o desfășurați. Mulți antreprenori se imaginează ca oameni de afaceri îmbrăcați la costum, dar acest lucru nu este o regulă, dimpotrivă. Majoritatea persoanelor fizice se ocupă de activități care nu implică întâlniri sau statul la birou. 

Există o mulțime de activități pe care le puteți face ca antreprenor, iar alegerea depinde în primul rând de afinitățile voastre. În timp ce unii aleg să deschidă magazine de artizanat, alții se gândesc cum să câștige pe internet, așadar aleg să deschidă magazine online sau să se ocupe de marketingul digital. Alegerea jobului este foarte importantă, dar este la fel de important să fiți pregătiți și pentru toate provocările. 

Când vă administrați propria afacere, trebuie să vă gândiți la toate particularitățile, în special la început. Este foarte important să înțelegeți principiile responsabilității și să vă asumați riscurile. De fapt, dacă sunteți angajat într-o firmă, dvs. lucrați pentru un salariu și nu vă împărțiți riscurile cu angajatorul, dar nici câștigul. Pentru mulți este satisfăcător, dar dacă aveți planuri mari, va trebui să vă separați. 

Riscul face parte din afacere 

Când lucrați pentru voi și pentru firma voastră, succesul depinde cel mai mult de voi și de ceea ce faceți. Voi trebuie să luați cele mai bune decizii de afaceri, care sunt deseori riscante, dar în același timp și profitabile. În acest caz trebuie să vă asumați toate posibilele greutăți, de aceea câștigul este exclusiv al vostru. 

De aceea este important ca, atunci când începeți o afacere, să vă concentrați pe realizarea planului de afaceri. Aceasta este perioada de adaptare – când trebuie să vă arătați la noul job.

Vă vor aștepta numeroase provocări și doar de voi va depinde dacă veți reuși să vă impuneți pe piață. Ca să atingeți obiectivul dorit, trebuie să fiți atenți la următoarele elemente:

  • Plan de afaceri realist Planificarea fundamentală pe termen scurt și lung o să vă fie de mare ajutor. În primul rând, veți întâmpina pregătiți fiecare provocare și o veți rezolva eficient. 
  • Estimați-vă abilitățile – Pentru a reuși, trebuie să vă analizați în mod real posibilitățile pentru a realiza ideea de afaceri. 
  • Perfecționare constantă – Pentru a fi apreciați în afacerea voastră, trebuie să vă perfecționați constant. Astfel veți urmări noile trenduri, progres tehnologic și metode avansate de lucru care vor economisi timp și vă vor aduce profit mai mare. 
  • Importanța negocierii La stabilirea colaborării cu clienții, este foarte important ce condiții veți stabili. Partea financiară este foarte importantă, dar sunt importante și termenele și condițiile de muncă. 
  • Analizați piața – Un rol important în deciderea cu privire la o activitate de afaceri o are analiza cererii și a ofertei. Înainte de orice investiție, este important să știți dacă există cerere pentru ceea ce planificați să oferiți. Chiar dacă nu există (deoarece încă nimeni nu s-a gândit la asta), este important dacă există potențial pentru cerere. 

Avantajele inițierii unei afaceri private

Avantajele inițierii unei afaceri private 

Când deveniți antreprenor, veți fi complet responsabili pentru întreaga afacere. Acest lucru înseamnă că puteți dezvolta afacerea oricând doriți, cu deplină responsabilitate pentru deciziile luate. Există mai multe părți bune ale antreprenoriatului:

  • Faceți ce vă place – Mulți aleg o afacere privată pentru a face exact ceea ce îi interesează. Imaginați-vă că puteți să câștigați din hobby-ul vostru sau să lucrați ceva ce v-a atras dintotdeauna. Nu este ușor să faceți pasul decisiv, dar numai așa vă puteți face cariera la care ați visat.  
  • Libertate în muncă – Având în vedere că vă administrați propria afacere, o puteți organiza așa cum vă convine. De voi depinde când și cât veți lucra, cu cine veți colabora și în ce condiții. 
  • Impozitare paușală Ca antreprenor, aveți dreptul la impozitare paușală, ceea ce înseamnă că plătiți lunar aceeași sumă la impozit și pe venit, indiferent de câștigul obținut. Valoarea plătită va depinde de reședință, activitatea primară și alți factori care influențează suma finală. Cei care plătesc paușal au un avantaj suplimentar sub formă de administrare simplă a afacerii. De fapt, nu trebuie să justificați folosirea banilor, ci, în primul rând, trebuie să vă ocupați de facturi. Dacă estimați că afacerea voastră a crescut atât de mult încât să depășească 200000 lei anual, puteți intra în sistemul de TVA. În acest caz, lucrurile sunt ceva mai complexe, așadar trebuie angajat un contabil. 
  • Venituri mai mari – Când aveți o afacere privată, nu lucrați pentru un salariu fix, ci depindeți de veniturile realizate. Ca un antreprenor de succes, veți câștiga mult mai mult decât în cazul în care ați fi angajat într-o companie. 

Acum, cu siguranță, este mult mai clar ce înseamnă antreprenoriatul și de ce este vorba despre o decizie de afaceri care vă poate schimba cariera și modul de viață. Totuși, pentru o imagine completă, trebuie să analizați și provocările care vă așteaptă. 

Provocări cu care se confruntă antreprenorii 

Nu există un job perfect, așadar pe lângă avantajele antreprenoriatului, vin și dezavantajele. Oamenii de afaceri cu experiență o să vă spună că nu există o provocare care îi va determina să renunțe la viziunea lor de afaceri. De aceea, trebuie să știți de la început ce vă așteaptă:

  • Mai puțin timp liber Când aveți propria afacere, este normal să vă petreceți majoritatea timpului lucrând. Din cauza lipsei de timp, se va întâmpla să nu aveți timp de concediu de odihnă, în special dacă sunteți la început. 
  • Program de lucru flexibil – Indiferent de ce vă ocupați, pregătiți-vă pentru un job în care nu există un program de lucru propriu-zis. Acest lucru va fi întâlnit mai ales început, când afacerea se dezvoltă, și trebuie să investiți maxim de energie. Chiar și când aveți succes și cât veți lucra, va depinde de la o situație la alta. 
  • Stresul –Fiecare job este stresant în felul său și de multe ori asta nu este legat de succes. Mulți antreprenori de succes vor putea confirma că au parte de mai mult stres acum când au o afacere de succes. Fiecare etapă în carieră aduce tipuri speciale de stres. Soluția este să abordați munca responsabil și cu dedicație pentru a controla strict întregul proces de muncă. 
  • Munca individuală – Mulți antreprenori lucrează individual. De aceea, este important să progresați întotdeauna pentru a fi competitivi pe piață. 
  • Nesiguranța activității – Când lucrați într-o companie mare, singurul lucru la care trebuie să vă gândiți sunt taskurile primite. Ca privat, va trebui să vă gândiți întotdeauna la afacere și la menținerea pe piață. 

Cunoștințele reprezintă o garanție a carierei de succes 

Ce este antreprenoriatul dacă nu un set de abilități și cunoștințe care pot aduce câștig doar celor mai hotărâți. De aceea,este important să alegeți domeniul în care sunteți deja specialist sau despre care sunteți pregătiți să învățați. Gândiți-vă la joburi de succes unde vă puteți arăta spiritul de antreprenor. 

Dacă sunteți interesat de marketing, gândiți-vă la profesia de manager de PR  sau manager de marketing. Cunoștințele dobândite se pot direcționa către numeroase joburi moderne, precum profesia de blogger sau administrare de magazin online. Cu ajutorul cunoștințelor potrivite veți începe ușor afacerea și vă veți poziționa cu succes pe piață. Nu așteptați un job perfect, ci gândiți-vă la unul și începeți! 

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te