Curs Analiza tendințelor pieței financiare

Ca în cazul tuturor celorlalte bunuri, și când vine vorba de resurse financiare există întotdeauna persoane care au nevoie de ele (debitorii), precum și cei care sunt gata să investească resurse financiare datorită excedentului lor (economisitorii). Partea care are un deficit de resurse financiare este cu partea care are un excedent de resurse financiare pe piața financiară. În general, termenul piață financiară se referă la un „mecanism” conceptual mai degrabă decât la o locație fizică sau un tip specific de organizație. Toate piețele naționale și internaționale alcătuiesc piața financiară.

Piața financiară include toate instituțiile economice care ajută la acumularea și redistribuirea banilor. Pentru o societate civilizată modernă, piața financiară este de o importanță esențială. Rolul său este esențial atunci când vine vorba de fluxul de fonduri de la persoane fizice și companii cu fonduri în exces către persoane fizice, companii și guverne ale căror cheltuieli depășesc veniturile. Cu cât acest flux de fonduri este mai eficient, cu atât o economie este mai productivă.

Scopul piețelor financiare este mobilizarea capitalului, distribuirea acestuia între industrii, controlul și menținerea procesului de reproducere și îmbunătățirea generală a sistemului financiar. Cu cunoștințele pieței financiare și analizând tendințele care au loc pe aceasta, este posibil să se prezică evenimente viitoare pe aceasta și să-și ajusteze propriul comportament și afacere. Analiza tendințelor ajută companiile în ceea ce privește luarea deciziilor, oferind perspective care îmbunătățesc strategia viitoare și ajută la evitarea eșecurilor viitoare.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Investment Management and Stock Exchange.

Descrierea și scopul cursului Analiza tendințelor pieței financiare

Cursul Analiza tendințelor pieței financiare constă dintr-un modul, care include cinci lecții. În prima lecție, „Conceptul și structura piețelor financiare”, vom discuta despre conceptul și modul de funcționare a sistemului financiar, precum și despre funcțiile de bază ale acestuia. În a doua lecție, „Structura piețelor financiare”, vorbim despre structura piețelor financiare, adică despre împărțirea de bază a piețelor financiare în piața monetară, piața de capital (funcțiile și activitățile pe această piață) și piața valutară.

„Piața financiară și ciclul de afaceri” este următoarea lecție, care se ocupă de discontinuitatea pieței financiare, mișcările pieței și modelele de ciclu de afaceri și ciclul de piață, iar cele mai importante trei tendințe sunt primară/pe termen lung, pe termen mediu și scurt. În penultima lecție, intitulată „Metode de determinare a tendințelor pe piața financiară”, vom vorbi despre metodele de determinare a tendințelor pe piața financiară, adică problema izolării tendințelor, mediile mobile, precum și modelele de comportament al prețurilor, adică contururile prețurilor.

Și, în final, în cea de-a cincea lecție, „Indicatorii viitoarelor mișcări ale prețurilor”, se abordează indicatorii de bază ai viitoarelor mișcări ale prețurilor, adică oscilatorul de impuls, indicele forței relative a prețurilor, precum și indicatorul limitei Bullinger. Cursul Analiza tendințelor pieței financiare vorbește, în primul rând, despre conceptul și funcționarea piețelor financiare, structura piețelor financiare, adică ciclul de afaceri, precum și metodele de determinare a tendințelor pe piața financiară și indicatorii mișcărilor viitoare ale prețurilor.

Obiectivul cursului Analiza tendințelor pieței financiare este ca participanții să însușească concepte de bază legate de funcționarea piețelor financiare pentru a monitoriza și analiza tendințele de pe piețele financiare. Analiza tendințelor pieței financiare permite obținerea unei perspective utile asupra scenariului cuprinzător al piețelor micro și macro. Datorită analizei tendințelor pieței, companiile obțin o perspectivă asupra macro-mediului pieței lor, precum și a unei stări holistice care există în economie, deși nu se referă la sectorul de activitate. Asimilarea acestor cunoștințe poate fi de mare beneficiu pentru proiecții și luarea deciziilor.

Cursul vă va răspunde la următoarele întrebări

1. Care sunt unele dintre funcțiile sistemului financiar?

Unele dintre funcțiile sistemului financiar sunt:

  • Funcția de lichiditate – se reflectă în faptul că piața financiară este un mecanism care permite furnizarea de fonduri lichide, adică permite proprietarilor de titluri de valoare să obțină cu ușurință numerar. Această funcție de lichiditate este îndeplinită de piața secundară, unde sunt tranzacționate titlurile de valoare deja emise.
  • Funcția de credit – se reflectă în acordarea de credit sub formă de sprijin pentru cheltuielile de consum și investiții în economia globală.
  • Funcția de plată – oferă un mecanism de plată pentru achiziționarea de bunuri și servicii.
  • Protecția riscurilor – tranzacționarea pe piața financiară cu diferite riscuri este posibilă prin tranzacționarea cu instrumente financiare derivate, a căror caracteristică principală este că acestea oferă posibilitatea eliminării sau reducerii riscurilor legate de tranzacțiile de bază de pe piața financiară.
  • Funcția de transfer – se realizează pe piața primară, adică pe piața pe care sunt create instrumentele financiare.
  • Funcția de furnizare a informațiilor – producătorii și consumatorii sunt informați prin intermediul pieței. Prin intermediul pieței, consumatorii află ce produse și servicii sunt oferite, iar producătorii află ce produse și servicii sunt solicitate.

2. Ce locuri de muncă există pe piața valutară?

  • Prompte (spot) – locuri de muncă de bază (până în anii ‘60 ai secolului al XX-lea erau singurele locuri de muncă) – locuri de muncă în care tranzacțiile se efectuează în momentul contractării serviciului sau în termen de două zile. Clientul primește valută străină instantaneu și plătește pentru aceasta la cursul de schimb curent.
  • Forward (la termen) – au apărut ca urmare a apariției unui contract de vânzare care va fi executat la o anumită dată viitoare, cu cursul de schimb valutar, suma și data fiind definite. Sunt contractate individual – de obicei de la o lună la un an. Atât exportatorii, cât și importatorii își desfășoară activitatea pe această piață pentru a evita riscul și pentru a face imediat calcule pentru a nu se gândi dacă vor fi în pierdere după o anumită perioadă, deoarece cursul de schimb se poate modifica.
  • Futures – o formă modificată de contracte forward, deoarece sunt încheiate în forme standardizate. Există doar câteva mari și sunt tranzacționate doar câteva valute majore – dolarul, yenul, lira sterlină, francul elvețian.

3. Care este tendința primară (pe termen lung)?

Tendința primară durează în general între nouă luni și doi ani și este o reflectare a reacțiilor investitorilor la diferite perioade ale ciclului de afaceri. Ciclul de afaceri, statistic vorbind, durează 3–6 ani și urmează tendințele primare din piață (piața Bull and Bear), care durează de la 1 până la 2 ani. Deoarece creșterea pieței necesită o perioadă mai lungă de timp – piața Bull durează mai mult decât piața Bear. Tendințele primare sunt operaționale pentru mișcarea acțiunilor și obligațiunilor, dar pot fi aplicate și pentru monitorizarea cursului de schimb. Însă, având în vedere că mișcarea cursului de schimb este, în primul rând, o reflectare a reacției investitorului la relația dintre două economii naționale diferite, nu vom lua în considerare mișcarea cursurilor de schimb.

Analiza tendințelor pieței financiare

Planul și programa cursului

Modulul 1 – Analiza tendințelor pieței financiare

1. Conceptul și structura piețelor financiare

  • Funcționarea piețelor financiare – principii de bază

2. Structura piețelor financiare

  • Piața monetară
  • Piata de capital
  • Funcțiile pieței de capital
  • Activități pe piața de capital
  • Piața valutară ca segment al pieței de capital
  • Locuri de muncă pe piața valutară

3. Piețele financiare și ciclul de afaceri

  • Discontinuitatea pieței financiare
  • Tendințele pieței și ciclul de afaceri
  • Modelul ciclului pieței
  • Tendință primară/pe termen lung
  • Tendință pe termen mediu
  • Tendință pe termen scurt
  • Modelul ciclului pieței

4. Metode de determinare a tendințelor pe piața financiară

  • Izolarea tendinței
  • Medii mobile
  • Modele de comportament al prețului, contururi de preț

5. Indicatori ai viitoarelor mișcări ale prețurilor

  • Oscilator de impuls
  • Indicele de forță relativă
  • Indicatorul Bullinger Limit

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te