Înscrie-te la cea mai căutată școlară de afaceri din regiune

Interviul de angajare

CV_CTA

Interviul este a doua fază a procesului de angajare. Dacă ați fost chemat la interviu, înseamnă că CV-ul dvs. a fost bine scris și a avut succesul scontat. Însă, la fel ca pregătirea CV-ului, și pregătirea pentru interviul de angajare necesită timp deoarece aceasta este ocazia unică de a vă prezenta în fața angajatorului cât mai detaliat și mai bine posibil. Documentele pe care le-ați trimis au trezit interesul angajatorului și ați fost chemat la interviu. În felul acesta vi s-a oferit șansa de a face o impresie și mai bună și de a adăuga tot ce nu au putut să spună documentele voastre despre propria persoană.

Dacă vă pregătiți pentru interviul de angajare veți răspunde cu succes la toate întrebările adresate și în același timp, veți reduce stresul și nesiguranța care pot apărea înainte sau în timpul interviului. În majoritatea cazurilor, dacă sunteți chemați la interviu înseamnă că ați trecut cu bine de prima etapă de selecție a candidaților, sau chiar și de a doua, și că interviul cu potențialul angajator poate juca un rol decisiv în obținerea jobului.

Înainte de interviu, încercați să aflați mai multe despre firma la care ați aplicat. Gândiți-vă la întrebări posibile și găsiți răspunsuri la ele înainte de interviu. Imaginați-vă diferite situații și scenarii și cum ați reacționa în fiecare dintre ele. Unele întrebări pe care le pregătiți în avans vă pot fi utile în timpul discuției, iar atunci când le aveți deja pregătite puteți reacționa în momentul potrivit în modul potrivit și să lăsați cea mai bună impresie. Desigur, încercați să fiți flexibil, gândiți-vă mai bine la posibile probleme și întrebări generale pentru a putea adapta mult mai ușor răspunsurile în timpul interviului.

În mod logic, angajatorii presupun că deja știți suficiente lucruri despre ei de vreme ce v-ați înscris. Dar dacă nu ați reușit să aflați totul despre activitățile firmei, nu încercați să faceți asta în timpul interviului. Potențialul vostru angajator presupune că știți de ce candidați pentru un acel job. Aceasta este una dintre cele mai neplăcute întrebări, oricât de ușoară vi s-ar părea. Trebuie să demonstrați că vă interesează atât jobul, cât și angajatorul care v-a chemat la interviu, respectiv firma.

Nimeni nu va angaja pe cineva căruia îi este indiferent unde lucrează sau cu cine. Angajatorul se așteaptă să vă implicați 100%, iar asta nu va fi deloc ușor sau posibil pentru cineva căruia „îi este indiferent”. El știe foarte bine că sunteți în căutarea unui job din moment ce ați venit la interviu. Spuneți-i ceea ce nu știe, ceea ce vrea să audă și ceea ce este adecvat și adevărat. Trebuie să-i demonstrați că sunteți persoana potrivită pentru job și că angajându-vă, ambele părți vor avea de câștigat. Nu inventați, nu vă pierdeți timpul personal și nici pe cel al angajatorului candidând pentru un job în care știți dinainte că nu aveți niciun viitor.

Pe de altă parte, nu cădeți în cealaltă extremă. Nu exagerați cu laudele și afinitatea pentru firmă și jobul respectiv. Aceasta lasă impresia de neseriozitate și lipsă de profesionalism. Emoțiile sunt bune, dar acționați rezonabil. Dacă, într-adevăr, aceasta este o firmă pentru care ați cultivat un mare respect, străduiți-vă să puneți în cuvinte concrete ce anume v-a trezit respectul. Care sunt rezultatele sau convingerile companiei pe care le considerați excelente și de ce. Fiți cât mai obiectivi.

Ca și în cazul pregătirii documentelor pentru aplicare, mai citiți o dată anunțul pentru jobul la care vă înscrieți. Gândiți-vă la potențialul angajator, respectiv la firmă în termeni cât mai concreți: cu ce se ocupă, cum sunt organizați, cum își desfășoară activitatea și în ce direcție merg.

Interviu prin Skype

Dacă concurați la un job într-o companie străină pe care îl veți desafășura acasă sau plănuiți să vă mutați în străinătate, dar înainte de asta vreți să găsiți un loc de muncă, atunci cu siguranță vă așteaptă un interviu de angajare prin Skype.

Comparativ cu interviul clasic la care ați participat cu siguranță de mai multe ori până acum, interviul prin Skype este similar, dar există și lucruri suplimentare la care trebuie avut grijă pentru buna desfășurare. Ca să vă pregătiţi cât mai bine pentru interviul video, trebuie să respectaţi următoarele reguli:

  • testaţi imaginea şi sunetul înainte de discuţie
  • aranjați-vă pentru interviu și îmbrăcați-vă decent
  • găsiți un loc liniștit pentru discuție și rugați familia să nu vă caute un timp
  • fiți cel puțin 5 minute mai devreme în fața calculatorului
  • aranjați spațiul din jurul vostru și alegeți un fundal neutru
  • pregătiți răspunsurile la întrebări adresate cel mai frecvent
  • adresați întrebări suplimentare la angajator
  • ţineţi cont de comunicarea non-verbală

Priviți interviul prin Skype ca orice alt interviu de angajare la care ați participat până acum și pregătiți-vă pentru discuție ca și cum ați discuta personal cu potențialul vostru angajator.

Interviu prin telefon

Nu atât de frecvent, dar tot un fel de interviu este și cel prin telefon. Acest interviu de angajare se folosește pentru o scurtă verificare a elementelor din CV-ul vostru și prima impresia pe care o vor face despre dvs. și vor estima dacă să vă cheme la interviu.

Interviul prin telefon se poate folosi în situațiile în care se înscriu multe persoane pentru un job. Atunci este imposibil să fie chemați foarte mulți candidați la interviu, așadar acest tip de interviu scurt poate fi benefic.

Dacă sunteți ocupat când vă sună din cadrul companiei unde ați aplicat pentru un job sau nu îi auziți bine dintr-un motiv anume, scuzați-vă și spuneți-le că îi veți suna în cel mai scurt timp. Găsiți un loc liniștit și dați dovadă de respect față de interlocutor și timpul pe care îl veți acorda.

Indiferent de tipul interviului de angajare, aveți grijă să lăsați impresia unei persoane profesioniste și serioase și arătați că vreți să obțineți jobul la care v-ați înscris.

CV_baner

De asemenea, încă o dată analizați bine CV-ul și scrisoare de intenție, gândiți-vă care ar fi principalele vostre obligații și responsabilități, ce cunoștințe și competențe cer, care sunt condițiile de muncă și care sunt beneficiile. De asemenea, gândiți-vă bine la propriile dezavantaje, într-un mod obiectiv și autocritic, deoarece și asta îl va interesa pe propriul angajator.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te