Sfaturi pentru o negociere de succes

În ciuda faptului că nu trece nicio zi fără să negociem ceva, nu ştim prea multe lucruri despre acest mijloc important de comunicare. Acest lucru se datorează faptului că ni s-a vorbit foarte puţin despre negociere în timpul educaţiei noastre. Fără a cunoaşte regulile de bază ale unei negocieri reuşite, deseori ratăm oportunitatea de a atinge multe obiective.

Ce este negocierea?

Negocierea reprezintă o comunicare în care părţile implicate au interese opuse, dar încearcă împreună să ajungă la o soluţie care va fi acceptabilă pentru toţi cei implicaţi în procesul de negociere. Competenţele de negociere se învaţă şi vă pot ajuta mult să schimbaţi lucruri şi anumite situaţii în favoarea voastră.

Cu toate acestea, pentru ca procesul de negociere să fie încheiat cu succes, trebuie să alegeţi strategiile de negociere adecvate şi să utilizaţi acele tactici de negociere care vor da cele mai bune rezultate.

ce este negocierea, cum să negociaţi

Cum să negociaţi?

Există 12 sfaturi bune care vă pot ajuta să negociaţi simplu şi uşor, sfaturi cu ajutorul cărora puteţi obţine succes în timpul procesului de negociere:

  1. Purtaţi conversaţia într-o manieră profesională şi acceptabilă pentru interlocutorul vostru.
  2. Nu intraţi niciodată nepregătiţi în procesul de negociere. Întotdeauna trebuie să aveţi un plan clar.
  3. Stabiliţi obiective de negociere clare.
  4. În procesul de negociere trataţi în mod egal cealaltă parte implicată. Nu subestimaţi niciodată interlocutorul.
  5. Concentraţi-vă pe negocieri şi pe interlocutor. Aceasta este premisa esenţială pentru o negociere reuşită. Nu vă lăsaţi mintea să rătăcească.
  6. Nu folosiţi minciuni în timpul negocierilor.
  7. Răbdarea este caracteristica de bază a unui bun negociator. Aveţi răbdare, dedicaţi suficient timp negocierii, nu grăbiţi lucrurile, nu luaţi decizii imediat.
  8. Fiţi rezonabili. Priviţi lucrurile din perspectiva altor persoane şi trageţi concluzii obiective.
  9. Nu intraţi în conflict cu interlocutorul vostru. Evitaţi următoarele lucruri: reacţia emoţională, exagerarea, provocarea şi insultele. Dacă nu sunteţi de acord cu ceva, exprimaţi-vă cu prudenţă.
  10. Nu insistaţi asupra perfecţiunii. Ea nu există. Rareori veţi fi în situaţia în care veţi putea atinge toate obiectivele dorite. De aceea, fiţi realişti şi nu irosiţi timpul pe lucruri imposibil de realizat.
  11. Faceţi compromisuri. Acestea sunt esenţiale pentru finalizarea eficientă a negocierilor. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fiţi de acord cu ceva ce nu vreţi să faceţi. Aveţi în vedere întotdeauna ceea ce consideraţi că ar fi un minimum al acordului cu care veţi fi mulţumiţi, iar dacă nu se întâmplă acest lucru, puteţi să vă ridicaţi întotdeauna şi să plecaţi.
  12. Finalizaţi negocierea într-un mod prietenos şi într-o atmosferă pozitivă.

Vezi toate textele din Baza de cunoştinţe » Vezi textele în această categorie »
Poate v-ar interesa aceste articole
25 de sfaturi pentru a comunica mai bine cu oamenii Fax
Aflați cum se gestionează stresul Gestionarea timpului

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te