Cum să scrieți un CV

Pentru a aplica pentru un job mai serios, trebuie să aveți un CV (Curriculum Vitae). Este un document care conține informații despre cariera voastră, dar și câteva caracteristici personale care v-ar putea recomanda pentru un job. Întrucât un CV este adesea primul pas la concursul pentru un job, este important să știți cum să scrieți un CV.

Cum să scrieți un CV

Fără un CV bine făcut, nu veți avea nicio șansă la un interviu de angajare – pentru că fără un CV nici nu se va întâmpla! Practic, fiecare companie din lume selectează candidații pe baza informațiilor pe care le primesc din CV-urile lor.

Managerii de HR fac acest lucru pentru a face cea mai bună selecție inițială posibilă a candidaților în cazul unui număr mare de candidați. De aceea este important să vă prezentați în cea mai bună lumină, iar asta este posibil doar dacă știți cum să faceți un CV care să ofere o impresie grozavă.

Cum se scrie un CV bun?

Pentru început, este important de știut că angajatorul nu are timp pentru prezentări lungi. CV-ul este prima voastră șansă de a face impresie, cu condiția să abordați scrisul în mod corect. Când vine vorba de scris, trebuie spus că nu este singurul element important.

Impresia vizuală este adesea crucială, deoarece un CV scris corect, îngrijit și bine conceput spune multe despre modul în care sunteți la muncă. Pentru a ști cum să scrieți un CV, familiarizați-vă cu elementele de bază pe care trebuie să le conțină fiecare CV.

Informații de bază despre candidat

Pentru a vă lua în considerare, angajatorii se vor uita mai întâi la secțiunea de informații de bază. Este important să evidențiați în mod clar cele mai importante părți ale CV-ului, precum informațiile de contact (e-mail, număr de telefon), data nașterii (nu este obligatorie, dar mulți angajatori vor dori să știe câți ani aveți), permisul de conducere etc. Fotografia nu este obligatorie, cu excepția cazului în care sunteți angajați la un loc de muncă care impune angajatorului să vă evalueze în prealabil aspectul (modeling, de exemplu).

Profiluri de candidați pe rețelele sociale

Deși toată lumea are dreptul la confidențialitate, adică nu sunteți obligați să menționați conturile private pe rețelele sociale, este necesar în unele cazuri. Acest lucru este important în special pentru joburi precum manager de PR online, unde este important pentru angajatori să cunoașteți internetul. Gestionarea cu succes a propriilor profiluri pe diferite platforme sociale este un mare plus în acest caz. Desigur, dacă aplicați pentru un job în care nu este important, nu sunteți obligați să furnizați aceste informații.

Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să oferiți un link către profilul vostru LinkedIn, deoarece este extrem de important pentru mulți manageri de resurse umane. Unul dintre motive este că în acest fel pot afla cu cine sunteți conectați, adică pe cine cunoașteți în lumea de afaceri. În plus, chiar faptul că aveți un cont actualizat în mod regulat în această rețea arată că înțelegeți cum funcționează lumea de afaceri. Mai mult, este posibil să aplicați la anumite concursuri doar cu un cont LinkedIn, ceea ce înseamnă că acesta trebuie actualizat periodic.

Educație

Pe lângă educația formală (facultate sau universitate), cursurile finalizate în domeniul pentru care aplicați reprezintă un mare plus. Având cunoștințe suplimentare, îi va arăta angajatorului că depuneți eforturi pentru îmbunătățirea continuă. Acest lucru este important deoarece educația clasică nu mai este o garanție că veți obține un loc de muncă. Și anume, multe locuri de muncă moderne necesită cunoștințe care sunt obținute în primul rând prin educație informală.

laptop și orar pe masă

Prezentarea abilităților și a cunoștințelor

Înainte de a începe să vă gestionați experiența de muncă, concentrați-vă pe abilitățile voastre care ar putea fi de interes pentru jobul la care aplicați. Aceasta poate fi cunoașterea limbilor străine (pe lângă indicarea nivelului de cunoștințe și potențiala deținere a unui certificat), lucrul pe computer și cunoașterea unor programe specifice care pot fi solicitate în reclamă.

În primul rând, evidențiați abilitățile care sunt relevante pentru postul pentru care aplicați. Dacă este vorba despre abilități specifice pe care nu sunteți siguri că managerul de resurse umane le va considera relevante, adăugați câteva lucruri care le vor explica în continuare. Țineți cont întotdeauna că CV-ul vostru va fi deseori citit mai întâi de cineva de la HR, ceea ce înseamnă că nu sunt din domeniu. De aceea trebuie să știți să scrieți un CV, astfel încât să fie clar chiar și pentru cineva care nu înțelege, de exemplu, managementul de proiecte.

Experiența de muncă

Listarea experiențelor anterioare de muncă este cu siguranță nucleul oricărui CV de lucru. Acestea vor oferi angajatorului informații despre experiența voastră, dar și despre tendințele voastre profesionale. Trebuie să vă prezentați bine fiecare pas al carierei în așa fel încât oricine vă citește CV-ul să înțeleagă ce ați făcut la un anumit loc de muncă. Prin urmare, pe lângă numele companiei, precizați clar pozițiile și responsabilitățile pe care le-ați avut.

Dacă aveți o experiență vastă în diverse locuri de muncă, adaptați-vă CV-ul în conformitate cu ceea ce se cere în competiție. În acest fel, veți evita ca managerul de resurse umane să sară peste CV-ul, deoarece pare prea extins și derutant. În plus, astfel veți fi siguri că ați scris un CV care pune accent pe abilitățile care sunt relevante pentru postul dorit.

Este important să evidențiați clar posturile în care ați lucrat, precum și anii petrecuți la locurile de muncă menționate. Aranjați-vă experiențele cronologic, începând cu cel mai recent job pe care l-ați avut.

Fiți pregătiți să explicați „diferențele” dintre posturi la interviul de angajare. Deși pare ingrat să veniți cu scuze pentru că aveți un loc de muncă, este important să prezentați acest lucru în cel mai bun mod posibil. Explicațiile pot fi: școlarizare, voluntariat, lucru în afacerea familiei, călătorii etc.

Obligatoriu evidențiați voluntariatul și practica

Voluntariatul este un element foarte important deoarece arată că dobândirea de cunoștințe și abilități este o prioritate pentru voi. Angajatorul va aprecia întotdeauna un candidat proactiv și cu dorință de îmbunătățire constantă. Un bonus suplimentar este dacă munca de voluntariat a avut un caracter umanitar. În acest fel, vă veți evidenția în plus calitățile umane și spiritul de echipă, care este foarte apreciat atunci când vine vorba de lucrul în echipă.

Stagiul de practică într-o companie în postul pentru care aplicați poate fi un mare plus. Aceste informații, împreună cu o scrisoare de recomandare, vă vor oferi un avantaj semnificativ față de ceilalți candidați. Practica stăpânită cu succes îi spune angajatorului nu numai că aveți o anumită experiență, ci și că aveți ambiții mari și dorința de a vă afirma și de a vă perfecționa.

Caracteristici personale și hobby-uri

Deși interesele personale sunt mai puțin importante decât categoriile de mai sus, unor angajatori le place să citească mai multe despre preferințele unui candidat. Dacă includeți aceste informații în CV (nu este un articol obligatoriu), asigurați-vă că sunt în concordanță cu valorile corporative ale companiei pentru care aplicați.

Așadar, evitați afirmațiile precum „jucător de echipă” sau „muncitor”. De asemenea, săriți peste evidențierea activităților de zi cu zi care nu vă deosebesc în niciun fel: „îmi plac filmele”, „îmi place să citesc cărți” etc. Pe de altă parte, dacă compania se concentrează pe conservarea naturii, nu ar fi rău să menționați că participați adesea la acțiuni de curățare a mediului, susțineți o viață sănătoasă și reciclare. Totuși, nu vă puneți într-o lumină proastă pentru că ulterior trebuie să explicați tot ce spuneți într-un interviu de angajare.

persoană la interviu pentru job

Patru sfaturi importante despre cum să scrieți un CV

Un CV bun nu înseamnă doar furnizarea de informații despre realizările personale. Este important nu numai ce veți scrie, ci și cum veți prezenta cititorului. Scopul este să atrageți atenția asupra voastră și să obțineți un interviu de angajare și veți face asta dacă știți să scrieți un CV într-un mod eficient și atrăgător din punct de vedere vizual. Următoarele sfaturi vă vor ajuta în acest sens.

1. Fiți conciși

Când vă pregătiți CV-ul pentru un concurs de angajare, amintiți-vă că nu sunteți singura persoană care aplică. În plus, angajatorii ar putea fi nevoiți să verifice sute de CV-uri pentru a restrânge și a chema cei mai buni candidați pentru a doua rundă. Acest lucru înseamnă că ei pot acorda doar câteva minute pentru CV-ul vostru, că vor trece peste informațiile de bază și vor vedea ce ați făcut până acum.

Probabil că nu vor avea timp pentru alte date (ele ies în prim-plan în etapele ulterioare). Știind acest lucru, asigurați-vă că informațiile din biografie sunt scrise clar, fără propoziții prea lungi și fraze redundante.

În mod ideal, CV-ul vostru nu ar trebui să fie mai lung de o pagină redactată. Acest lucru înseamnă că probabil va trebui să omiteți unele lucruri, deoarece prea multe informații nu pot face decât să-l determine pe angajator să renunțe la citirea CV-ului. Vom repeta, scopul vostru principal este să atrageți atenția asupra propriei persoane. Cu siguranță nu veți reuși dacă trimiteți un CV pe patru pagini cu text scris mărunt.

2. CV-ul trebuie să fie foarte bine pregătit

Oricât de mult text are CV-ul, acesta trebuie sa fie bine prezentat. În acest sens, trebuie să fie scris excelent și, mai ales, revizuit. Când cineva vă citește biografia, trebuie să găsească cu ușurință toate informațiile relevante de la început. Aceasta înseamnă că categoriile „experiență de muncă” sau „informații de bază” ar trebui evidențiate clar prin întunecarea și mărirea fontului titlului.

Pentru a vă asigura că sunteți pe drumul cel bun, rugați pe cineva cu mai multă experiență să vă împărtășească CV-ul lui. De asemenea, uitați-vă la șabloanele de CV online pentru a găsi unul care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre. În unele cazuri, este chiar necesar să respectați anumite standarde, astfel încât angajatorul vă va cere să completați un chestionar online în loc să vă trimiteți CV-ul.

3. Evidențiați vizual cele mai importante elemente

Am menționat deja importanța adaptării textului în funcție de postul pentru care aplicați și de valorile companiei care publică anunțul. În acest caz, este o idee bună să subliniați elementele mai importante într-un mod vizual (prin sublinierea textului, aldine, font mărit etc.). În acest fel, cu siguranță veți atrage atenția angajatorului asupra celor mai importante elemente din CV-ul vostru. Bineînțeles, este important să o faceți cu stil pentru a evita contraefectul.

4. Pregătiți CV-ul într-o limbă străină

În cazul în care postul vacant este anunțat într-o limbă străină, se va aștepta să trimiteți CV-ul vostru în limba pe care a indicat-o angajatorul. De obicei este limba engleză, ceea ce înseamnă că ar trebui să aveți un CV pregătit în conformitate cu aceste nevoi. Mai mult, chiar și pentru joburile dintr-o companie autohtonă, angajatorii vor cere un CV în limba engleză. Există multe motive, de la managerii care sunt străini până la dorința de a se asigura de abilitățile voastre lingvistice.

Rețineți că anumite țări au o cultură de afaceri diferită, ceea ce necesită anumite intervenții asupra CV-ului. Prin urmare, întrebați-vă întotdeauna cum să scrieți un CV într-o limbă străină. Nu lăsați ca ignorarea anumitor reguli (nescrise) de comunicare în afaceri să vă facă să pierdeți o oportunitate grozavă de muncă. Aceleași reguli se aplică și pentru redactarea unei scrisori de motivație, precum și pentru traducerea recomandărilor (dacă acestea nu sunt scrise în limba în care solicitantul aplică).

Și, la final, cel mai important lucru care vă va ajuta să obțineți un loc de muncă sunt, în primul rând – cunoștințele. Puteți ști să scrieți un CV și să îl proiectați fantastic, dar dacă nu enumerați abilitățile pe care le caută angajatorul, nu veți obține postul. De aceea, este important să dobândiți cunoștințe care să-i încânte pe angajatori prin educație de înaltă calitate, prin traininguri și cursuri.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te