Curs Comerț exterior

Nicio țară nu funcționează astăzi izolată de restul lumii. Chiar și atunci când o țară are toate resursele necesare și poate furniza toate produsele și serviciile necesare, nu i se va renta să funcționeze într-un sistem închis. Va exporta ceea ce este mai bun și ceea ce poate produce mai ieftin și mai bine decât alte țări, în timp ce va importa ceea ce produce mai prost și ceea ce alte țări produc la costuri mai mici.

În timpul mercantilismului, care a dominat din secolul al XVI-lea până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a existat opinia că o țară poate deveni bogată doar dacă exportă cât mai mult și își reduce importurile la minimum. Din punctul de vedere de astăzi, se vede cât de mult s-a bazat mercantilismul pe înțelegerea greșită că o țară poate profita doar în detrimentul alteia, dar pentru acea epocă era considerat complet justificat și logic. Fiecare țară, într-o măsură mai mare sau mai mică, are un sistem de relații cu alte țări.

Comerțul exterior reprezintă comerțul care are loc între entitățile economice ale unei țări și entitățile economice ale altei țări. Comerțul exterior înseamnă schimbul de produse și servicii, cunoștințe și tehnologie cu țări străine, astfel încât obiectul de cumpărare și vânzare traversează teritoriul țării vânzătorului sau teritoriul țării cumpărătorului în baza acordurilor de comerț exterior încheiate. Dacă obiectul de vânzare-cumpărare trece granița țării vânzătorului, este vorba despre export, iar dacă trece granița țării cumpărătorului, este vorba despre import. Se poate constata că reprezintă un subsistem al unui mare sistem de comerț internațional.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Business Administration, Investment Management and Stock Exchange și International Business.

Descrierea și scopul cursului Comerț exterior

Cursul Comerț exterior este format din opt lecții. În prima lecție sunt cuprinse considerații introductive, precum definirea comerțului exterior și caracteristicile operațiunilor de comerț exterior, interpretarea termenilor internaționali și documentația de comerț exterior. Apoi vom vorbi despre operațiuni în comerț exterior, desfășurarea directă și indirectă a operațiunilor de comerț exterior, companii clasice de comerț exterior, export direct cu angajarea reprezentanților, distribuitorilor în afaceri de comerț exterior, apoi a intermediarilor sub formă de asociații și comunități de export-import.

A treia lecție acordă atenție participanților la afacerile de comerț exterior și diviziunii acestora. A patra lecție se concentrează pe politica de comerț exterior, precum și pe instrumentele acesteia, care sunt esențiale. Apoi s-a abordat aspectul financiar al afacerilor de comerț exterior, precum și importul și exportul de mărfuri, iar după aceea s-a acordat atenție afacerilor complexe ale comerțului exterior. În ultima lecție, vom vorbi despre aplicarea tehnologiei electronice, precum și aplicarea tehnologiei electronice prin etapele afacerii de comerț exterior.

Scopul cursului Comerț exterior este de a familiariza cursantul cu elementele de bază ale comerțului exterior, precum și cu toți factorii necesari care sunt relevanți pentru buna funcționare a acestuia. Desigur, cursul vorbește și despre participanții săi, precum și despre operațiunile de bază și joburile pe care le include. Din punctul de vedere de astăzi, afacerile și funcționarea sunt de neconceput fără comerțul internațional.

Atât la nivel mondial, cât și național, rolul și importanța sa sunt enorme, mai ales în condițiile globalizării pieței mondiale. Datorită diferențelor de dezvoltare a economiilor, resurselor naturale, condițiilor climatice etc., nevoia de schimb de bunuri și servicii la nivel internațional este constantă. Țările dezvoltate fac schimb de produse industriale și echipamente tehnice moderne între ele, ca o completare a producției lor.

În timp ce, pe de altă parte, țările subdezvoltate fac schimb de produse agricole și materii prime. Comerțul internațional permite introducerea pe piață a excedentelor și a deficitelor de bunuri, servicii, bani, capital, tehnologie etc. De asemenea, permite consumatorilor să aibă o selecție mai largă de produse, ceea ce le permite să-și satisfacă propriile nevoi într-un mod mai bun.

Cursul va răspunde la următoarele întrebări:

Cine sunt comisionarii?

Termenul de comisionar provine din perioada în care comercianții (comisionarii) italieni vindeau bunurile artizanilor italieni și primeau un comision care era inclus în prețul mărfurilor. În acest fel, producătorii puteau economisi timp și se puteau dedica muncii, în timp ce comercianții (comisionarii) efectuau distribuția. De-a lungul timpului, afacerile cu comisioane au devenit mai complexe, ceea ce a dus la crearea unor firme de comisioane. Acestea sunt firme care încheie tranzacții de export/import în nume propriu și în contul clientului.

Când vorbim de firme cu comisioane de export, ne referim în primul rând la firmele specializate în exportul anumitor produse sau grupe de produse, precum și în tranzacții de comerț exterior pe anumite piețe.

Ce instituții de stat sunt importante pentru afacerile de comerț exterior?

Există câteva instituții importante ale statului, fără de care comerțul exterior nu ar fi posibil, cum ar fi:

  • adunarea națională – adoptă cele mai importante legi care reglementează domeniul relațiilor economice cu țările străine;
  • guvernul – elaborează și implementează în detaliu legile adoptate prin ministerele sale de resort;
  • ministere competente – ministerul comerțului exterior joacă un rol foarte important;
  • banca centrală a țării – partea financiară și valutară a afacerii de comerț exterior este monitorizată de banca centrală pe baza rapoartelor primite;
  • serviciul vamal – se află sub jurisdicția administrației vamale ca organism de stat; presupune lucrări de vămuire a mărfurilor și pasagerilor la punctele de trecere a frontierei, iar birourile vamale sunt înființate în centrele economice și de trafic.

Ce sunt joburile offshore?

Țările insulare mici care au un mediu politic stabil sunt locuri ideale pentru a deschide companii offshore. Investitorii în afaceri offshore sunt atât persoane juridice, cât și persoane fizice, care transferă capital din zone instabile din punct de vedere politic și devastate de război către zone offshore stabile. Proprietarii de companii offshore investesc capitalul pe care îl retrag din țara lor în timpul înființării.

Venitul pe care îl generează este supus stimulentelor fiscale și vamale oferite de țările gazdă offshore. Procedura de înființare este simplificată, la fel ca și costurile administrative. Este necesar ca țara gazdă să aibă un sistem bancar și financiar dezvoltat. Avantajele pentru țările gazdă care sunt centre offshore la deschiderea unui număr mare de companii offshore sunt:

  • angajarea forței de muncă naționale;
  • venituri bazate pe utilizarea infrastructurii;
  • venituri din prestarea de servicii financiare și de altă natură;
  • utilizarea sporită a resurselor interne disponibile.
Curs Comerț exterior

Planul și programa cursului

1. Introducere în comerțul exterior – definiția comerțului exterior, caracteristicile comerțului exterior, INCOTERMS – interpretarea termenilor comerțului internațional, documente de comerț exterior, documente comerciale

2. Operațiuni în comerț exterior – efectuarea directă a operațiunilor de comerț exterior, companii clasice de comerț exterior, export direct cu angajarea reprezentanților, distribuitori în operațiuni de comerț exterior, efectuare indirectă a operațiunilor de comerț exterior, intermediari sub formă de asociații și comunități de export/import

3. Participanți la afacerile de comerț exterior – participanți direcți, participanți indirecți, documente de transport, asigurare de mărfuri în transportul internațional

4. Politica de comerț exterior – definiția comerțului exterior, monopolul de stat al comerțului exterior, politica liberală a comerțului exterior, instrumentele politicii de comerț exterior, documentele vamale

5. Aspectul financiar al operațiunilor de comerț exterior – creditarea operațiunilor de comerț exterior, factoring internațional, forfeiting internațional

6. Import și export de mărfuri – export de mărfuri, import de mărfuri

7. Afaceri complexe de comerț exterior – afaceri legate, afaceri de reexport, franciză internațională, leasing internațional, afaceri offshore

8. Noile tehnologii și comerțul exterior – beneficiile aplicării tehnologiei electronice, aplicarea afacerilor electronice prin etapele afacerilor de comerț exterior

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te