Curs Contabilitatea costurilor

Una dintre cele mai acceptabile definiții ale contabilității costurilor a fost dată de Melerovič: „Contabilitatea costurilor este includerea și calcularea costurilor operaționale și a performanței. Este doar o parte a contabilității companiei și își găsește limitele în domeniile acoperite în alte părți ale acesteia. Contabilitatea costurilor este calcularea procesului de producție, a evenimentelor interne de operare. Domeniul său începe, așadar, acolo unde începe procesul de producție, investiția bunurilor în producție și se termină acolo unde efectele sunt pregătite pentru vânzare.”

Cursul Contabilitatea costurilor pune un accent deosebit pe operațiunile interne din cadrul unei organizații. Implică concentrarea pe contabilitatea costurilor prin calcule. Calculul costurilor și performanței face parte din sistemul informațional contabil. În același timp, reprezintă baza de calcul a contabilității costurilor.  

În teorie și practică, nu există o opinie unificată cu privire la denumirea acestei părți a sistemului informațional contabil. Cele mai frecvente denumiri întâlnite în literatura și practica profesională sunt: ​​contabilitatea de gestiune, contabilitatea costurilor și a performanței, contabilitatea operațională, contabilitatea internă, contabilitatea producției, contabilitatea operațională etc. Se ocupă cu colectarea datelor privind costurile, apoi cu utilizarea acestora în scopuri informaționale în vederea echilibrării, luării deciziilor de afaceri, planificării pe termen scurt și lung, controlului costurilor și rezultatelor. Deoarece această materie este foarte importantă pentru a oferi participanților cunoștințele necesare pentru a calcula eficient costurile și a utiliza datele obținute despre acestea pentru luarea deciziilor și managementul viitor, aceasta ar trebui abordată cu grijă.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Financial Management, Public Relations și Sales and Sales Management.

Descrierea și scopul cursului Contabilitatea costurilor

Cursul Contabilitatea costurilor abordează responsabilitățile de bază ale contabilității costurilor și informațiile de bază pe care le oferă. În timp ce afacerea era simplă și de volum mic, omul de afaceri și-a putut aminti o mulțime de informații necesare pentru o afacere de succes. Cu toate acestea, atunci când afacerile au devenit mai voluminoase și mai complexe, memoria a devenit insuficientă, așa că notițele apar ca un supliment necesar pentru memoria umană imperfectă. Aceste notițe sunt, în esență, formele inițiale de contabilitate. La început, notele au fost nesistematizate, dar, odată cu dezvoltarea economiei și a afacerilor, acestea au devenit din ce în ce mai sistematice și mai ordonate. Creșterea și îmbunătățirea constantă a acelor înregistrări a dus la dezvoltarea contabilității.

Participanții vor obține o perspectivă asupra conceptului de costuri, a componentelor de bază ale costurilor și a clasificării acestora. Se vor familiariza cu principalele obiective ale domeniului contabilității costurilor și cu diferența de bază dintre contabilitatea financiară și contabilitatea de gestiune atunci când se calculează amortizarea. Prin următoarele lecții se vor furniza informații privind costurile clasificate în funcție de legalitatea comportamentului în raport cu modificarea volumului producției. De asemenea, vor vedea grafic cum arată mișcarea lor. Se vor familiariza cu costurile indirecte și directe, afilierea acestora în faza de producție și în faza de vânzare, precum și cu conținutul prețului de cost comercial.

La costurile marginale, ei vor vedea cum sunt calculate și cum arată grafic. Se vor familiariza cu diferite tipuri de calcule după două criterii de bază – în funcție de momentul efectuării calculului și după metoda de alocare a costurilor către transportatori. Pe parcursul acestui curs, participanții obțin o perspectivă asupra celor trei sisteme de bază de contabilitate a costurilor cu structura de conținut a prețului costului de producție pe care îl resping. Participanții vor avea ocazia să vadă care sunt centrele de responsabilitate în companie în funcție de structura organizatorică a companiei, indiferent că este o organizație funcțională sau divizională a companiei. Ei vor afla despre centrele de cost și centrele de profit.

Scopul acestui curs este de a familiariza participanții cu diferite clasificări ale costurilor, metode de formare a prețurilor, sisteme de calcul al costurilor în funcție de costurile pe care se bazează, pentru a aduce participanții mai aproape de importanța anumitor concepte de costuri și importanța acestora pentru calcul, precum și să sublinieze responsabilitatea pentru anumite costuri. Deoarece costurile reprezintă o categorie economică complexă, prin asimilarea acestui curs, participanții vor putea efectua cu succes contabilitatea costurilor.

Cursul Contabilitatea costurilor vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este un calcul suplimentar?

Acest calcul este utilizat pentru produse eterogene. Se folosește și în cazurile în care nu pot fi aplicate alte metode de calcul.

Cheia alocării costurilor este raportul dintre costurile indirecte totale și costurile directe totale sau doar un tip de cost direct (costurile cu materialele primare sau costurile cu forța de muncă de fabricație).

Procedura de determinare a prețului de cost:

  • împărțirea costurilor indirecte cu acele costuri directe care sunt selectate ca și criteriu, care stabilește cheia de alocare a costurilor indirecte către diferite produse;
  • prin înmulțirea acestei chei cu suma costurilor directe pentru fiecare produs se obține suma costurilor indirecte pe tip de produs;
  • adăugarea costurilor directe la costurile indirecte și împărțirea valorii costului rezultat la numărul de unități de produs.

Care este sistemul efectiv de contabilitate a costurilor?

Acest sistem se bazează pe împărțirea costurilor în producție și non-producție. Împărțim în continuare producția în directă (costuri materiale și costuri salariale) și indirectă. Costurile non-producției mai sunt numite și cheltuieli de perioadă. Acestea includ costurile de marketing, costurile generale de management și administrare și costurile de cercetare și dezvoltare.

Prețul de cost de producție obținut prin acest sistem de contabilitate a costurilor este utilizat pentru:

  • calculul costurilor de producție a produselor vândute care ajung în contul de profit și pierdere și sunt acoperite din veniturile curente.
  • evaluarea stocurilor nerealizate de produse în curs și produse finite care ajung în BC (bilanţ contabil).

Acest sistem abordează toate costurile de non-producție ca și cheltuieli de perioadă, care sunt acoperite de contul de profit și pierdere în perioada în care au fost suportate.

Ce sunt centrele de profit?

Centrele de profit reprezintă zonele care sunt responsabile de profitul organizației. Managerii lor raportează conducerii de top pentru deciziile care afectează veniturile, costurile și profiturile.

mentalitate antreprenorială implică o mentalitate orientată spre profit. Cel mai mare profit posibil poate fi realizat doar cu două componente: cel mai mare venit posibil și, în același timp, cele mai mici cheltuieli posibile.

Pentru a promova și a realiza această idee, în companie se înființează centre de profit, care pot fi numite și companie în cadrul unei companii. Ei sunt responsabili nu numai pentru cheltuielile auto-implicate, ci și pentru veniturile pe care le-au generat.

Curs Contabilitatea costurilor

Planul și programa cursului

1. Conceptul de costuri 

  • componentă cantitativă,
  • condiționalitatea reciprocă a costurilor și cheltuielilor
  • clasificarea costurilor

2. Contabilitatea costurilor 

  • termeni de bază

3. Costuri fixe și variabile

4. Cel mai mic preț pe termen lung și pe termen scurt 

  • cel mai mic preț pe termen lung
  • cel mai mic preț pe termen scurt

5. Costuri directe, indirecte și marginale

6. Tipuri de calcule

  • calcul divizional
  • calcul folosind numere echivalente
  • calcul al produselor aferente
  • calcul suplimentar

7. Sisteme de contabilitate a costurilor

  • sistem de contabilitate a costurilor efective
  • sistem de contabilitate a costurilor standard (planificat)
  • sistem de contabilitate a costurilor variabile

8. Centre de responsabilitate 

  • centre de cost și centre de profit

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te