International Project Management

Managementul proiectelor s-a dezvoltat ca disciplină științifică de-a lungul timpului. Faraonii au construit piramidele în 2570 î.Hr. și, până în prezent, încă există dezbateri despre modul în care a fost realizat acest angajament. Pe baza înregistrărilor antice, se știe că a existat un manager responsabil de fiecare parte a piramidei, care a supravegheat și a fost responsabil pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Se poate concluziona că succesul acestui proiect se bazează pe planificarea, execuția și controlul atent al proiectului. Puțin mai târziu, în 208 î.Hr., a fost creată o altă minune a lumii – Marele Zid Chinezesc. Împăratul chinez al dinastiei Qin a ordonat milioanelor de oameni să înceapă acest proiect. Pe baza datelor istorice, muncitorii au fost împărțiți în trei grupuri: soldați, oameni obișnuiți și criminali.

Evoluția managementului de proiect a avut loc între anii 1900 și 1950, când s-au înregistrat îmbunătățiri în alocarea resurselor și în managementul sarcinilor de proiect. Henri Fayol și Henri Gant au pus bazele acestui concept și l-au extins în toate domeniile. Managementul internațional al proiectelor (International Project Management – IPM) reprezintă managementul proiectelor care include resurse și echipe multinaționale care lucrează împreună pentru a atinge obiectivele proiectului.

Odată cu globalizarea, proiectele nu se mai limitează la teritoriul unei singure țări. De exemplu, o companie IT din India își lansează platforma în țările europene cu un partener din Singapore. După cum arată statisticile, până la 44% dintre proiecte eșuează din cauza nealinierii dintre obiectivele de afaceri și de proiecte, așadar, planificarea proiectelor poate fi foarte dezastruoasă dacă nu este abordată în mod serios.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Project Management.

Descrierea și scopul cursului

Cursul Managementul proiectelor internaționale se ocupă de definirea conceptelor care caracterizează proiectul și managementul de proiecte la nivel internațional. Cursul constă dintr-un modul care include șase lecții. Procesele internaționale de management de proiecte, conform standardului organizației Project Management Institute (PMI), sunt universale și sunt aplicate în diferite etape de implementare a proiectului și sunt clasificate în cinci grupe de procese: inițierea, planificarea, implementarea, monitorizarea și controlul proiectelor și închiderea. Fiecare grup de procese din curs este prezentat în detaliu.

În prima lecție, participanții vor avea ocazia să afle mai multe despre dezvoltarea managementului formal al proiectelor internaționale. De asemenea, vor afla care sunt toate avantajele standardizării, care sunt grupurile de procese universale și domeniile funcționale ale managementului de proiecte. În lecția următoare, vom vorbi despre etapele grupului de procese cunoscute ca inițiere de proiecte internaționale. În paralel, se va arăta cum sunt implementate procesele de management de proiecte ale grupului de procese specificat.

În a treia lecție se acordă atenție planificării, ca al doilea grup de procese internaționale de management de proiecte internaționale. În lecția precedentă s-a avut în vedere prezentarea inițierii proiectelor internaționale, în timp ce în această lecție sunt prezentate în detaliu procesele grupului de planificare a proiectelor internaționale. În a patra lecție, participanții vor citi mai multe despre implementare, ca al treilea grup de procese de management al proiectelor internaționale.

Se vor familiariza cu domeniile funcționale universale și cu procesele acestora, care se aplică în timpul realizării proiectului. Apoi, în a cincea lecție, vor afla care sunt procesele universale ale grupului de procese cunoscute sub numele de monitorizare și control în timpul managementului de proiecte internaționale. Și pentru final, în a șasea lecție, participanții vor afla despre ultimul grup universal de procese de management de proiecte, care este închiderea proiectului. De asemenea, în această lecție sunt prezentate în detaliu domeniile funcționale ale managementului integrării și managementului achizițiilor.

Scopul principal al acestui curs este familiarizarea participanților cu procesele universale de management de proiecte. De asemenea, scopul este ca participantul să fie pregătit pentru managementul de proiecte la nivel internațional și să se familiarizeze cu specificitățile managementului grupurilor de procese în cadrul managementului de proiect, cu scopul de a îmbunătăți rezultatul unui proiect internațional.

Cursul Managementul proiectelor internaționale vă va răspunde la următoarele întrebări:

Care sunt caracteristicile proiectelor internaționale?

Caracteristicile proiectelor internaționale sunt: ​​riscul, complexitatea, unicitatea, diversitatea, dinamismul, resursele limitate.

  • Riscul – Riscul apare și în proiectele clasice, dar este mult mai pronunțat în cele internaționale, deoarece există o posibilitate de instabilitate politică într-una dintre țările implicate (de exemplu, schimbarea guvernului).
  • Complexitatea – Cauzele organizaționale și geografice îi pot submina grav integritatea și îl pot face și mai complex. Managerul de proiect trebuie să găsească o structură organizatorică adecvată care să permită interacțiunea și o bună comunicare în proiect.
  • Unicitatea – Proiectele internaționale au obiective unice și este dificil să găsești proiecte identice în trecut.
  • Diversitatea – Diferențele culturale reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă managerii de proiect. Participanții pot vorbi limbi diferite, pot fi de naționalități diferite, educație diferită, obiceiuri de muncă diferite etc. Toate acestea și multe alte diferențe trebuie luate în considerare la planificarea și implementarea proiectului.
  • Dinamismul – Proiectele internaționale se caracterizează prin numeroase și bruște schimbări. Pentru a lua în considerare riscul potențial sau unele oportunități noi, managerii de proiect trebuie să ia decizii rapide și corecte. De exemplu, în construcții se pot schimba reglementările de construcție care trebuie respectate în proiect.
  • Resursele limitate – Cu cât proiectul este mai complex, cu atât necesită mai multe resurse, mai ales în ceea ce privește timpul și banii. O altă resursă limitată este cea umană, deoarece este mai dificil să găsești personal cu abilitățile potrivite pentru a lucra în diferite limbi și cu culturi diferite decât în ​​cazul proiectelor tradiționale într-un singur mediu geografic.

Cum poate să arate structura resurselor umane la proiectele internaționale?

  1. Comitetul de Monitorizare a Proiectului (în limba engleză, Steering Committee) – reprezintă cel mai înalt organ de conducere al proiectului, care are sarcina de a monitoriza dacă obiectivele proiectului sunt atinse conform cursului planificat și monitorizează proiectul de la începutul lui până la final. De asemenea, ia decizii strategice la nivel de proiect.
  2. Sfatul este să includeți cel puțin un utilizator al serviciului în consiliu, pentru a examina direcția corectă a proiectului pe baza părerii sale. Rolul consiliului este de a oferi consultanță, de a asigura livrarea rezultatelor proiectului, de a obține rezultatele proiectului, de a identifica prioritățile proiectului, de a monitoriza termenele, de a supraveghea colaborarea la proiecte, de a încuraja comunicarea pozitivă și la timp, de a asigura calitatea proiectului etc.
  3. Consiliul de management al proiectelor (în limba engleză, Management Board) – este format din manageri de pachete de lucru. Acest comitet are sarcina de a coordona implementarea activităților, controlând totodată planul financiar al proiectului.
  4. Coordonator de proiect (în limba engleză, Project Coordinator) – responsabil cu realizarea proiectului și cu menținerea comunicării între partener și investitor.
  5. Biroul de proiect (în limba engleză, Project Office) – oferă asistență tehnică și administrativă în implementarea activităților la proiect.
  6. Consiliu Consultativ Internațional (în limba engleză, International Advisory Board) - este adesea format în cadrul proiectelor internaționale, ca organism principal prin care experții externi oferă sugestii și sfaturi pentru implementarea activităților proiectului.

Care sunt grupurile de proces de management al proiectelor internaționale?

  • Inițierea – reprezintă un grup de procese în care proiectul este definit și demararea proiectului sau anumite faze ale proiectului sunt aprobate oficial.
  • Planificarea – poate fi definită ca un proces în care sunt stabilite obiectivele proiectului și sunt stabilite proceduri, linii directoare și programe pentru atingerea acestor obiective. Planificarea reprezintă, de asemenea, și una dintre cele mai importante responsabilități ale managerului de proiect, deoarece în acea perioadă sunt identificate soluții posibile și acceptabile și sunt evaluate costurile și beneficiile proiectului.
  • Implementarea – etapa în care persoanele responsabile sau echipa desfășoară activitățile definite de planurile de management al proiectelor.
  • Monitorizare și control – etapa în care ar trebui determinate eventualele abateri de la planul planificat de management al proiectelor.
  • Închiderea – ultimul grup de procese în care sunt finalizate toate activitățile proiectului.

Planul și programa cursului Managementul proiectelor internaționale

1. Procesul și funcția de management al proiectelor internaționale

  • Dezvoltarea managementului formal de proiecte
  • Project Management Institute (PMI)
  • Caracteristicile de bază ale managementului de proiecte

2. Inițierea de proiecte internaționale

  • Dezvoltarea soluției conceptuale a proiectului
  • Întocmirea unui raport preliminar privind domeniul de aplicare al proiectului

3. Planificarea proiectelor internaționale

  • Managementul integrării
  • Managementul volumului
  • Managementul timpului
  • Managementul costurilor
  • Managementul calității
  • Managementul resurselor umane
  • Managementul comunicării
  • Managementul riscului
  • Managementul achiziției
  • Negocierea planificării

4. Realizarea proiectelor internaționale

  • Managementul implementării proiectelor
  • Asigurarea calității realizării
  • Formarea echipei de proiect
  • Dezvoltarea echipei de proiect
  • Distribuirea informațiilor
  • Solicitarea răspunsului de la furnizor
  • Alegerea furnizorului

5. Monitorizarea și controlul proiectelor internaționale

  • Monitorizarea și controlul activităților de proiect
  • Control integrat al schimbărilor
  • Controlul rezultatelor
  • Controlul volumului
  • Controlul planului de timp
  • Controlul costurilor
  • Controlul calității
  • Managementul echipei de proiect
  • Raportarea performanței
  • Managementul stakeholderilor
  • Monitorizarea și controlul riscului
  • Managementul contractării

6. Închiderea proiectelor internaționale

  • Închiderea proiectului
  • Închiderea contractării

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te