Cursul Operațiuni bursiere

Se crede că cuvântul bursă de valori și-a primit numele în Bruges, la curtea familiei de bănci Van der Burse. Din zona în care se vorbește limba olandeză, termenul „burš” s-a răspândit în alte zone europene, unde a luat formele „burza”, „bolsa” etc. Precursorii burselor de azi datează din Evul Mediu, când se țineau întâlniri comerciale la Veneția, Genova, Bologna, Marsilia și Toulouse, unde schimburile aveau loc la un anumit moment și loc. Tranzacțiile comerciale au dus la crearea burselor de valori, astfel încât procesul comercial în sine să poată fi desfășurat într-un mod mai simplu, mai sigur și mai organizat.

Cumpărătorii și vânzătorii s-au întâlnit la bursă, au convenit prețul și modalitatea de plată. Pe măsură ce comerțul s-a dezvoltat, confruntarea dintre partea interesată să cumpere și partea care intenționează să vândă a devenit tot mai frecventă, iar accesul nu era permis tuturor, ci doar celor care îndeplineau anumite condiții. Se ajunge la standardizarea atât a participanților la bursă, cât și a articolelor comerciale. Încă din secolul al XV-lea au fost înființate burse de valori care țineau întruniri regulate. La începutul secolului al XVI-lea, compania olandeză VOC și-a emis obligațiunile și acțiunile către public, primul eveniment de acest gen din istorie. Astăzi, cea mai mare bursă de valori din lume este Bursa de Valori din New York, care a fost fondată în 1792.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Sales and Sales Management, Investment Management and Stock Exchange și Executive Business Program.

Descrierea și scopul cursului Operațiuni bursiere

Cursul Operațiuni bursiere are șapte lecții, unde participantul se va familiariza cu termenul, originea și tipurile de bursă, participanții la bursă, operațiunile de bază ale bursei, precum și sistemul de tranzacționare la bursă.

În prima lecție, punctul de plecare este conceptul de bază al pieței de valori și tipul de piață financiară de care aparține, apoi sunt abordate originea și dezvoltarea, precum și funcțiile, adică sarcinile de bază ale bursei de valori. În a doua lecție se va vorbi mai mult despre tipurile de bursă după criterii precum: modul în care a fost creată, forma de organizare, diversitatea articolelor comerciale, modul de funcționare, materialul care se tranzacționează. În continuare sunt descriși brokerii de acțiuni, care pot apărea ca bănci autorizate care desfășoară activități de brokeraj, dar și ca firme de brokeraj și dealer. Cea de-a patra lecție este axată pe procesul complet al bursei și fluxul operațiunilor de bază ale bursei.

În următoarea lecție, sunt abordate tipurile de bază de conturi de bursă, cum ar fi contul de piață, contul limită și contul stop, precum și contul creat prin încrucișarea lor și alte conturi care sunt adesea aplicate pe piața de valori. A șasea lecție abordează conceptul de tranzacții bursiere, subiectul și tipul tranzacțiilor bursiere după diverse criterii (locul și contractanții, subiectul, scopul și momentul scadenței obligațiilor). Ultima lecție vorbește despre sistemul de tranzacționare la bursă, care include procesul de intrare la bursă, cotația, reglementarea tranzacționării bursiere, indicii bursieri, controlul afacerilor, securitatea afacerilor, operațiunile speculative la bursă, manipulările asupra pieței de valori, precum și încetarea bursei.

Scopul cursului Operațiuni bursiere este ca participantul să învețe să recunoască tipurile de bază de burse de valori, să facă distincția între participanții la bursă, să știe care operațiuni de bază ale bursei sunt incluse în ciclul bursei, să distingă conturile bursiere, precum și tranzacțiile bursiere. Operațiunile bursiere sunt extrem de importante pentru funcționarea economiei, în primul rând pentru că le permite companiilor să tranzacționeze public și să colecteze capital, dar și pentru că încurajează investițiile (pentru că companiile își dezvoltă afacerile prin capitalul colectat), în timp ce pentru investitori reprezintă o oportunitate pentru câștiguri.

Cursul Operațiuni bursiere vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Care sunt formele organizatorice ale burselor de valori după criteriul formei organizației?

După criteriul formei organizației, există patru forme organizatorice ale burselor de valori:

  • Bursa ca asociație voluntară a membrilor nonprofit, unde membrii bursei sunt și brokeri de valori, care generează venituri prin operațiunile lor la bursă. Acest tip de schimb este cel mai des organizat în Anglia.
  • Bursa de valori ca societate pe acțiuni specializată, fără scop lucrativ. La aceste burse, acțiunile bursei sunt înregistrate și nu aduc dividende, iar dacă bursa realizează profit, îl folosește pentru îmbunătățirea operațiunilor bursiere. Astfel de schimburi sunt cel mai adesea organizate în Germania.
  • Bursa ca societate pe acțiuni, adică societate cu răspundere limitată de tip profit. Astfel de burse sunt organizate în SUA.
  • Bursele ca instituție de stat sunt burse administrate de stat și de intermediarii săi în calitate de angajați ai statului. Bursele de acest tip sunt tipice pentru Italia.

2. Ce sunt tranzacțiile forward?

Un forward este un contract la termen individual nestandard. Este un contract în sine și nu poate servi drept bază pentru alte tranzacții la termen (futures și opțiuni). Astăzi, se stabilește prețul pentru livrarea mărfurilor și transferul de bani în perioada viitoare apropiată (cel mai adesea 1-6 luni).

Scopul comercianților bursieri este de a obține bunurile dorite, de a câștiga bani sau de a evita sau reduce riscurile. Există și o variantă în care prețul se stabilește în momentul semnării contractului, banii se virează imediat, iar marfa se livrează ulterior. În acest caz, prețul este redus cu suma dobânzii până în ziua în care mărfurile sunt transferate. Ele nu sunt tranzacționate niciodată la bursa oficială, dar tranzacțiile se încheie la întâlniri la bursă sau prin mijloace de comunicare (over-the-counter).

3. Ce sunt tranzacțiile swap?

Tranzacțiile swap sunt tranzacții prin care un activ este schimbat cu altul prin intermediul bursei de valori, pentru a proteja interesele participanților la tranzacție, iar cel mai adesea este o tranzacție de acoperire. Se schimbă diverse bunuri, de exemplu:

  • un tip mai prost de bun (serviciu) pentru unul mai bun din punctul de vedere al cumpărătorului sau vânzătorului;
  • un tip mai prost de împrumut pentru unul mai favorabil;
  • dobândă mai proastă pentru una mai bună;
  • valută mai proastă pentru una mai bună;
  • cerere mai proastă pentru una mai bună;
  • un curs de schimb valutar mai prost pentru unul mai bun etc.

În practică, este vorba mai rar de schimbul de active și mai des de schimbul de anumite creanțe sau datorii, dobânzi și rate de schimb (credit default, swap, CDS). Cuvântul swap înseamnă schimbul (troc) unui tip de creanță (datorie) cu altul. Toate acestea se fac la bursă și cel mai adesea cu ajutorul unei case de compensare.

Omul ține un curs de Operațiuni Bursiere

Planul și programa cursului Operațiuni bursiere:

1. Conceptul, originea și dezvoltarea pieței de valori

  • funcțiile pieței de valori
  • originea pieței de valori
  • dezvoltarea pieței de valori

2. Tipuri de bursă

3. Participanți la bursa de valori 

  • bănci autorizate
  • societăți de broker-dealeri
  • intermediari care desfașoară activități de brokeraj
  • intermediari care desfașoară activități de dealer

4. Operațiuni bursiere de bază 

  • prima fază
  • a doua fază
  • a treia fază

5. Conturi bursiere 

  • cont de piață
  • cont limită sau cont cu limită de preț
  • cont stop
  • alte ordine

6. Acțiuni bursiere

7. Sistem de tranzacționare la bursă 

  • reglementarea operațiunilor bursiere
  • indicii bursieri
  • controlul operațiunilor
  • securitatea operațiunilor
  • operațiuni speculative la bursă
  • manipulări la bursă
  • încetarea bursei

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te