Tot ce trebuie să știți dacă vă interesează designul web pentru începători

Vă interesează designul web și doriți să vă exprimați talentul și creativitatea undeva? Interesul pentru tehnologia IT crește în fiecare zi, mai ales că este un job foarte bine plătit și căutat. Descoperiți ce trebuie să stăpâniți dacă sunteți interesat de designul web pentru începători și pășiți în lumea designului.

Designul web pentru începători

Elementele de design web se bazează încă pe designul clasic, dar dezvoltarea acestui domeniu este extrem de legată de avansarea tehnologiei și a internetului. Pentru a dezvolta designul web în mod corect, este necesar să existe anumite premise tehnice.

În primul rând, se referă la echipamentele și programele moderne, internetul rapid, precum și dispozitivele moderne utilizate pentru afișarea produsului final. Acest lucru este adevărat dacă există o motivație necesară pentru a învăța aceste abilități, precum și talent. Așadar, să începem pe rând și să răspundem la întrebarea ce este designul web.

1. Ce este designul web pentru începători?

Designul web se referă la designul înfățișării site-ului web (front-end), dar și la proiectare, care include scrierea anumitor coduri. Designul pornește de la partea vizuală, dar cunoașterea codificării este necesară pentru a realiza ideea. Pentru aceasta sunt utilizate coduri HTML și CSS. În timp ce HTML se referă la structura unui singur site, CSS servește la gestionarea elementelor vizuale.

Este un job de design care își are originea în tipar, cu adăugarea că este necesar să fiți familiarizați și cu optimizarea SEO. Urmărirea noilor tehnologii și a tendințelor în design este esențială pentru a putea oferi cea mai bună soluție în orice moment.

2. Care sunt deosebirile dintre print și design web, dar asemănările?

Există o diferență clară când vine vorba de print și design web. Prima diferență constă în înțelegerea de către utilizatori a acestor domenii. Pe de altă parte, print designul are o caracteristică tangibilă și aceasta este diferența de bază, pentru că se privește diferit și se poate atinge în comparație cu ceva ce poate fi văzut doar pe ecran. Abordarea activității pentru care un designer va opta pentru un anumit proiect depinde și de modul în care utilizatorii văd printul și designul web.

Un produs fizic cu proprietățile sale este rezultatul unui print design, iar aspectul acestuia va depinde de tipul de material utilizat, de tipul tipăritului, de formă etc. Toate aceste elemente ar trebui avute în vedere de designer în timpul procesului de lucru, deoarece print designul transmite mesajul său către utilizatorii finali.

Cartea ar fi un exemplu excelent pentru acest tip de design, deoarece reprezintă un produs atins, simte calitatea hârtiei, mirosurile etc. Această caracteristică tangibilă nu a putut fi realizată atunci când vine vorba de design web.

Ceea ce poate oferi designul web este o mare selecție de elemente video, audio și alte elemente interactive de pe site. Există cărți electronice pe web și au anumite caracteristici pe care cărțile clasice nu le au. Gândiți-vă la desene cu diverse animații și altele.

O diferență foarte importantă între print design și designul web este că produsul print design nu poate fi modificat atunci când merge la tipar. Va arăta așa cum l-ați trimis la tipărire, în timp ce la web este o poveste diferită și totul poate fi schimbat.

Tot ce se află în formă web poate fi schimbat, adaptat sau, dacă este necesar, complet schimbat în orice moment. Există multe site-uri web în care conținutul este actualizat zilnic. Astfel de site-uri sunt portaluri de știri pe care majoritatea oamenilor le citesc zilnic.

Astăzi, este de la sine înțeles că o mare parte din munca care este de obicei făcută de cineva care se ocupă de print design va putea fi făcută de un designer web, astfel încât intrând pe această ușă, veți fi pregătiți să faceți și lucrări offline.

3. Elementele de design web

Cunoașterea elementelor de design web vă va ușura activitatea de designer web. Acestea sunt lucrurile de bază care servesc pentru a vă face o idee despre ceea ce trebuie să învățați pentru a fi profesionist în această activitate.

  • Elemente grafice - Este bine știut ce impresie poate lăsa o imagine și de aceea trebuie acordată o atenție specială elementelor grafice pentru a capta atenția persoanelor care accesează site-ul.
  • Aspectul paginii - Se referă la elementele de pe pagină și ceea ce se dorește este să ofere o prezentare vizuală atrăgătoare a conținutului, precum și să se ofere o funcționalitate adecvată.
  • Mediul utilizator - Se folosește pentru a asigura o comunicare adecvată a utilizatorului de calculator în conformitate cu funcțiile predefinite.
  • Culori - Alegerea culorilor potrivite face ca site-ul să arate mai bine, dar uneori veți fi limitat de alegerea lor de către client.
  • Conținut - Scopul unui design bun este prezentarea conținutului pe site cât mai bine posibil și ar trebui să fie lizibil, îngrijit, atrăgător din punct de vedere vizual și ușor accesibil.
  • Font - Alegerea fontului potrivit este foarte importantă, deoarece influențează aspectul general al site-ului.
  • Arhitectura informațiilor - Se referă la definirea structurii conținutului unui site.

4. Responsive web design

Cum va arăta un site atunci când este încărcat pe diferite dispozitive este cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont în designul web. Experiența utilizatorului, cunoscută sub numele de user experience, va depinde de funcționalitatea corectă a site-ului pe dispozitivul pe care este încărcat.

Capacitatea de reacție este un factor de clasare de care Google ține cont, având în vedere că cel mai mare procent de căutări sunt efectuate astăzi prin intermediul telefoanelor mobile. Prin urmare, pentru a avea succes în activitatea de design web, trebuie să cunoașteți elementele de bază ale optimizării SEO, deoarece este cea mai corectă abordare de urmat atunci când lucrați pe un site.

Odată cu utilizarea din ce în ce mai mare a smartphone-urilor, laptopurilor și tabletelor, a devenit necesară construirea de site-uri web pentru a putea fi accesate de pe toate dispozitivele.

Este un responsive web design care ajută la realizarea acestui lucru. Respectând această abordare, site-ul web este dezvoltat astfel încât să se poată încărca și afișa cu ușurință pe ecrane de toate dimensiunile, indiferent de orientarea ecranului sau de tipul platformei utilizate. În acest fel, pagina va fi bine afișată atât pe telefonul mobil, cât și pe computer și tabletă.

5. Elementele site-ului web 

Există anumite reguli care trebuie respectate la proiectarea unui site web pentru a satisface funcționalitatea și vizibilitatea cerute. Aspectul de bază al site-ului implică faptul că acesta are: antet, corp și subsol (header, body și footer).

Antetul (Header) 

Antetul servește pentru a evidenția brandul, dar și pentru a-i direcționa pe cei care știu deja despre site-ul de la care provin.

Un antet poate avea câteva dintre următoarele elemente:

  • meniu de navigare - aceasta este o parte obligatorie a fiecărui site și ar trebui să conțină o pagină de pornire, precum și pagini „Despre noi” și „Contact”, dar este permis să conțină mai multe elemente, în funcție de nevoile diferitelor site-uri;
  • logo corporativ sau personal - logoul se găsește în general în colțul din stânga sus al antetului și ar trebui să se conecteze la pagina de pornire;
  • image banner - reprezintă un slideshow cu mai multe imagini, poate include doar una și poate fi poziționată sub sau deasupra meniului de navigare;
  • câmpul de căutare - în general stă în colțul din dreapta sus al antetului.

Pe lângă elementele enumerate, în antet pot fi introduse și elemente suplimentare. Designul său poate fi, cu siguranță, diferit de cel de mai sus și necesită o anumită doză de creativitate, dar nu trebuie exagerat pentru a evita să fie supraaglomerat și astfel să confuzeze vizitatorii. Dacă există o ambiguitate la cititorii site-ului cu privire la modul în care aceștia pot ajunge pe o pagină de pe site, nu este bine pentru experiența generală a utilizatorului și va duce la părăsirea site-ului.

Elementele site-ului web

Body

Corpul (body) cuprinde întregul conținut al unui site. În partea corpului sunt introduse elemente care servesc la explicarea esenței site-ului. Această secțiune oferă toate informațiile necesare pe site. Corpul este format din mai multe elemente:

Coloana în care se găsește conținutul principal 

Această coloană conține cele mai importante informații. În funcție de tipul site-ului, conținutul din această coloană va varia. Dacă este un portal de știri, atunci această secțiune va conține știri sau informații despre servicii și produse - dacă este un site al companiei. De asemenea, fotografiile promoționale pot fi inserate în această secțiune dacă este prezentată o companie.

Coloana din dreapta și/sau stânga

Aceste coloane pot include bannere, înregistrare la newsletter și alte formulare, navigare, widgeturi etc. Existența acestor coloane este opțională, totul depinde de nevoia site-ului și de designul definit.

Footer

Partea de jos a site-ului conține, de obicei, informații despre companie, site-ul și conținutul acestuia, numere de telefon și alte linkuri importante. Locația subsolului se află la sfârșitul paginii și odată ce subsolul este făcut, designul paginii este considerat finalizat. Deoarece materialul tipărit are pagina sa finală, la fel și site-ul are un subsol, completând astfel procesul de design web și modelând site-ul.

6. Photoshop și celelalte programe 

Un designer web folosește multe instrumente în timpul activității sale. Acestea sunt programe care fac munca mult mai ușoară și nu ezitați să le testați pe cât mai multe dintre ele, pentru a le alege pe cele care vă facilitează munca. Deși experții în această afacere vor recomanda utilizarea diferitelor instrumente, urmează o listă a celor mai importante, fără de care nu puteți să vă ocupați de design atât de ușor.  

Dreamweaver

Programul mai cunoscut pe care îl puteți utiliza pentru a crea un site user-friendly este și Adobe Dreamweaver. Suportul pentru tehnologii precum JavaScript, CSS și PHP este disponibil la cele mai recente versiuni ale Dreamweaver-ului.

Mockup

Mockup-ul vă permite să creați o schiță a site-ului care vă va facilita procesul de design. Cu ajutorul mockup-ului puteți face un exemplu despre cum arată un site când este terminat, astfel încât să îl puteți prezenta clientului.

Acest lucru vă permite să vedeți posibilele defecte în timp și să vă corectați designul. Balsamiq, Mockplus, UXPin, Moqups etc. sunt programe pe care le puteți utiliza pentru a schița site-ul.

Photoshop

Un site web care urmărește tendințele ar trebui să fie atât practic, cât și vizual atrăgător. Photoshop-ul ca software pentru crearea și editarea elementelor în forma raster vă poate ajuta în acest sens.

Cursul Photoshop, pe care îl puteți parcurge la LINK Academy, vă va oferi cunoștințele de bază pentru a avea succes în această activitate. Este foarte important să învățați cum să folosiți Photoshop-ul, deoarece el cuprinde toate elementele care sunt necesare pentru proiectarea site-urilor web.

7. Ce este HTML?

HTML este un limbaj folosit pentru a crea și edita pagini pe un site. Folosind HTML, dar și taguri, documentele text sunt marcate și motorului de căutare i se explică mai detaliat cum ar trebui să fie afișat un anumit conținut.

Dacă o pagină HTML este deschisă printr-un program de procesare a textului, va fi afișat doar codul său (cod HTML). Dacă o deschidem printr-un browser, atunci va fi afișată așa cum ne dorim.

Ultima versiune a acestui limbaj descriptiv este HTML5, care aduce cu sine anumite îmbunătățiri și noi atribute. Un astfel de limbaj avansat face posibilă crearea de aplicații și site-uri interesante.

De fapt, toate site-urile sunt construite pe baza elementelor HTML. Site-urile create prin intermediul programului Flash și a altor instrumente presupun, de asemenea, că aveți cunoștințe de bază despre HTML pentru a se putea afișa în browser. Prin urmare, HTML este baza designului web.

8. Ce este CSS?

CSS este un limbaj folosit pentru a sorta și a forma aspectul tuturor elementelor de pe un site. CSS este utilizat pentru a proiecta elemente HTML, referindu-se la font, culori și aspectul general al elementelor site-ului.

Pentru a permite site-ului să funcționeze corect, CSS poate fi, de asemenea, utilizat independent, deși este foarte legat de HTML. Acest lucru este util atunci când vine vorba de editarea unei pagini, deoarece diferite stiluri pot fi împărțite astfel încât paginile să fie redate în medii diferite.

9. Cum să deveniți un designer web?

Prima condiție este interesul și dragostea pentru design. Întrucât aceasta este o afacere creativă, va trebui să țineți pasul cu tendințele și să vă perfecționați. Este singurul drum spre succes în această afacere. Obținerea cunoștințelor de la experții în acest domeniu vă va ajuta cu siguranță pe parcurs.

Învățând de la cei mai buni, veți deschide ușa către lumea magică a designului și veți obține practica, securitatea și experiența de care aveți nevoie pentru a urma profesia. Puteți alege, de asemenea, voluntariatul la o organizație care are nevoie de un web designer și puteți obține singur stagiul. Creând site-uri pentru exercițiu veți învăța o mulțime de lucruri noi, deoarece va trebui să rezolvați singuri obstacolele pe care le veți întâlni. Găsirea soluțiilor la aceste probleme, pentru a face produsul final cât mai reprezentativ posibil, este nucleul muncii unui designer web.

10. Este greu de găsit un job?

Există puține șanse să rămâneți fără un loc de muncă dacă sunteți un bun designer web. Cu talentul și cunoștințele potrivite veți putea obține un loc de muncă foarte ușor. În ceea ce privește o profesie care implică doar deținerea unui computer, biroul dvs. poate fi oriunde în lume.

Datorită acestui avantaj, puteți găsi întotdeauna un job part-time și să îl faceți acolo unde vi se potrivește, indiferent dacă este vorba de clienți străini sau din țară. Puteți obține întotdeauna un loc de muncă la o companie dacă nu vă place opțiunea de a lucra de acasă. Designul web pentru începători poate fi dificil, dar rețineți că totul depinde de dvs. și în funcție de cât timp ați investit în această afacere și de a dobândi cunoștințele necesare, succesul nu va întârzia să apară.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te