Cursul Calcule tabelare

Cursul Calcule tabelare, care este în conformitate cu modulul ICDL cu același nume, vă oferă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a utiliza în mod eficient aplicații pentru a crea, formata, modifica și utiliza foi de lucru, formule standard, funcții și diagrame. 

Microsoft Excel este un program foarte puternic, care vă poate ajuta în activități și calcule simple, precum și în sarcini complicate. Cursul a fost creat pentru a vă familiariza cu programul Microsoft Excel, în primul rând cu interfața programului, apoi și pentru a vă prezenta cum se folosesc instrumentele și opțiunile încorporate. 

La cursul Excel învățați cum se creează, formatează, modifică și folosesc spreadsheeturi pregătite pentru distribuție, respectiv dezvoltarea, formatarea și utilizarea foilor de lucru. Veți dobândi cunoștințele necesare pentru generarea și aplicarea funcțiilor standard, a formulelor matematice și logice. Pe lângă asta, veți asimila și operații avansate pentru crearea și formatarea graficelor. 

Veți dobândi cunoștințele necesare pentru utilizarea cu succes a tuturor instrumentelor și a opțiunilor disponibile ale programului Microsoft Excel. Vă veți familiariza cu instrumentele disponibile ale programului și cu cel mai bun mod de utilizare a acestor instrumente. După finalizarea cursului ICDL, veți putea face singuri calcule tabelare, filtrarea datelor, veți putea folosi beneficiile graficelor și ale diagramelor, veți putea crea și folosi tabele și macro-uri pivot. 

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Entrepreneurship, HR Management și Project Management.

Descrierea și scopul cursului

Vorbind despre realizarea și setarea diferitor diagrame, se vor actualiza cunoștințele despre tipurile de diagrame, dar se va începe și monitorizarea setărilor detaliate ale fiecărei părți parțiale din diagramă. Pas cu pas, se va explica crearea tabelelor derivate (pivot) care pot fi foarte utile și flexibile la analizele detaliate ale marilor tabele și crearea rapoarelor. 

Veți vedea cum se folosesc funcțiile utilizate cel mai des, vă veți familiariza cu funcții pentru executarea condiționată a operațiilor IF, SUMIF, SUBTOTAL, cu funcțiile pentru verificare avansată, precum LOOKUP, VLOOKUP și HLOOKUP etc., dar și instrumentele Solver, Goal Seeker, cu funcții destinate lucrului cu bazele de date. Pe scurt, vă veți familiariza și cu cele mai frecvente erori în Excel și cu interpretarea acestora. La final, veți parcurge și munca esențială cu bazele de date în cadrul programului. 

Scopul cursului este pregătirea cursantului să folosească opțiuni avansate de Excel. După asimilarea materiei din acest curs, cursantul va putea să facă singur diferite diagrame și tabele. De asemenea, vor învăța cum să configureze protecția unui întreg registru de lucru sau doar a unor părți ale unui document împotriva accesului nedorit. Vor asimila abilitatea de utilizare a unor funcții și cu ajutorul lor se va pregăti pentru realizarea operațiilor complexe. Cursantul se va pregăti pentru lucrul individual, va învăța bazele creării și aplicării macro-urilor, care fac din Excel un program avansat de procesare a datelor.

La final, vă așteaptă familiarizarea cu principiile bazelor de date, precum și cu lucrul cu acestea. Toate abilitățile dobândite la acest curs vor pregăti cursantul să rezolve majoritatea cerințelor potențiale fără probleme care stau în spatele elementului „Cunoașterea lucrului în MC Excel”, prezente în marea majoritate a anunțurilor pentru joburi care se pot găsi acum pe site-urile pentru angajare. Prin urmare, unul dintre principalele obiective ale acestui curs este pregătirea cursantului pentru lucrul în Excel, care de mai mulți ani a devenit un element necesar în căutarea unui job.

Cursul Calcule tabelare va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este un tabel pivot?

Tabelul pivot (engleză, Pivot table) este un raport sumar, dinamic creat de baza de date. Aceste date pot fi pe foaia de lucru sub formă de tabel sau într-un fișier extern cu date. Cu ajutorul tabelului pivot, rândurile mari și coloanele de cifre le veți reduce la o prezentare de date mai clară și mai acceptabilă. 

Poate că cel mai nou aspect al tabelului pivot este interactivitatea sa. Cu tabelele pivot puteți aranja informațiile aproape în orice mod posibil. Un lucru bun este și faptul că este destul de ușor să se obțină un raport frumos din tabelul pivot. Cu ajutorul tabelelor pivot și a rapoartelor pivot, puteți obține răspunsuri la numeroase întrebări cu 100% certitudine și fiabilitate a rezultatelor în doar câteva clicuri.

Ce sunt macro-urile?

Pe larg, macro este un șir de comenzi care automatizează anumite sarcini în Excel, astfel încât puteți lucra mai eficient și cu mai puține erori. Nu trebuie să fiți un utilizator experimentat ca să faceți și să folosiți macro-uri VBA simple. Există un macro recorder care salvează acțiunile și le transformă în macro-uri VBA. Când porniți un astfel de macro, Excel repetă aceleași acțiuni. Având în vedere că macro-urile sunt foarte puternice, încât în unele situații pot dăuna calculatorului, în Excel este pus accentul pe securitatea macro-ului. Există două modalități prin care puteți crea un macro: salvând acțiunea cu ajutorul macro recorderului și prin introducerea directă a codului VBA. Macro recorderul este benefic și ușor de utilizat.

Excel poate folosi date din alte tipuri de documente?

Da. De cele mai multe ori sunt bazele Access. Analiza datelor este sarcina primară și motivul oricăruia care lucrează în Excel. Bazele de date sunt de obicei mari și discret, iar automatizarea procesării este cea mai puternică armă pe care o are acest program - făcând procesul de procesare mai rapid și mai precis, reducând probabilitatea de eroare, care este mare în calculul manual.

Deseori, va trebui să introduceți baza de date existentă pentru a putea analiza datele, deoarece acestea sunt generate în alt loc, iar tastarea este o pierdere de timp și un risc mare de eroare. Accesând baza de date externă din Excel, puteți încărca doar o parte din date cu ajutorul interogării. Accesarea bazelor externe de date poate fi utilă când lucrați cu o parte foarte mare din bază, când aceasta conține mai multe tabele conectate, când partajați cu cineva baza de date etc.

La ce se folosește instrumentul Solver?

Instrumentul Goal Seek este util, dar poate găsi soluția unei singure date de intrare. Instrumentul Solver din Excel este extinderea instrumentului Goal Seek și permite: stabilirea mai multor celule care se vor schimba, stabilirea limitării pentru valori în celulele care se vor schimba, găsirea soluției care oprește sau reduce la maximum o anumită celulă pe foaia de lucru, găsirea mai multor soluții la o problemă. 

Utilizarea instrumentului Solver este mult mai complexă față de utilizarea instrumentului Goal Seek. Mulți utilizatori au probleme cu utilizarea acestui instrument, însă efortul investit în asimilarea acestui instrument se compensează. Instrumentul Solver se activează dacă selectați Data -> Analysis -> Solver. Dacă nu aveți disponibil acest instrument, va trebui să instalați suplimentar programul Solver.

Care este diferența dintre funcțiile LOOKUP, HLOOKUP și VLOOKUP?

Funcția VLOOKUP cere valoarea dintr-o coloană și prezintă valoarea în coloana stabilită în tabel. Tabelul pentru căutare este făcut vertical (de aici și litera V din numele funcției). Sintaxa funcției VLOOKUP este:

VLOOKUP (valoare_căutată, matrice, număr_coloană, domeniul_căutării). Spre deosebire de aceasta, funcția HLOOKUP funcționează similar cu funcția VLOOKUP, doar că tabelul pentru căutare este editat orizontal în loc de vertical. Funcția HLOOKUP caută în primul rând valoarea din tabel și oferă valoarea din rândul stabilit al coloanei corespunzătoare. 

HLOOKUP (valoare_căutată, număr_coloană, domeniul_căutării). La final, funcția LOOKUP, în zona de un rând sau o coloană (vector_căutare), cere valoare (valoare_cerută) și oferă rezultatul pe aceeași poziție, dar în altă zonă de un rând sau o coloană (vector_rezultat). 

Care este diferența dintre funcțiile IF, SUMIF și SUBTOTAL?

Funcția IF este foarte utilă, în special când vine vorba de probleme simple de luarea deciziilor. O puteți folosi pentru aplicarea testelor condiționale asupra valorilor și formulelor. În jargon, puteți auzi deseori că aceasta este funcția „dacă – atunci”, deoarece DACĂ se îndeplinește sau nu o anumită condiție, ATUNCI se execută ceva, se scrie etc. 

Funcția SUMIF se folosește dacă vrem să adunăm datele din anumite celule, adică să facem o adunare selectivă după un anumit criteriu. 

Funcția SUBTOTAL se folosește când dispuneți de date complexe unde trebuie să vedeți adunările parțiale și deseori trebuie să introduceți rânduri suplimentare, unde veți seta funcția pentru adunare. 

Ce este o diagramă?

Diagrama (engleză, chart) este un mod grafic de prezentare a datelor numerice. Diagramele, care se numesc și grafice, sunt parte componentă a programului pentru calcule tabelare. Cu ajutorul instrumentelor din Excel, veți putea face multe diagrame pentru diferite scopuri. Ca să faceți o diagramă, cel mai ușor este să introduceți datele în celulele foii de lucru. Diagrama este alcătuită dintr-o serie de date sau mai multe care se prezintă în mod grafic. 

Prezentarea acestor serii de date depinde de tipul de diagramă. Diagrama se poate face ca una integrată în lista de lucru existentă sau creată pe o foaie specială. Diagramele se fac cel mai des ca să aveți o prezentare mai ușoară a datelor sau ca să se distribuie un mesaj. Diagrama asigură monitorizarea vizuală a lucrurilor. Deseori, alegerea tipului corespunzător de diagramă este factorul-cheie în transmiterea acestui mesaj.

Planul și programa cursului

Modulul 1 – Protejarea datelor și a documentelor

  • Protejarea foii de lucru și închiderea celulelor
  • Protejarea caietului de lucru

Modulul 2 – Diagrame

  • Tipuri de diagrame și utilizarea lor
  • Setarea detaliată a diagramei

Modulul 3 – Funcții 

  • Introducere în funcții
  • Funcțiile IF, SUMIF și SUBTOTAL
  • Funcții pentru căutare: LOOKUP, VLOOKUP și HLOOKUP 
  • Funcțiile bazei de date
  • Instrumentele Goal Seek și Solver
  • Greșeli în formule și text

Modulul 4 – Tabele pivot 

  • Noțiunea de tabel pivot
  • Crearea și setarea tabelului pivot

Modulul 5 – Macro-uri și bazele de date 

  • Introducere în macro-uri 
  • Codul VBA
  • Lucrul cu bazele de date în Excel

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te