Voluntariatul: un pas mai aproape de jobul dorit

Ar trebui să se facă muncă voluntară? Ați avut ocazia să auziți că cineva a obținut un loc de muncă datorită voluntariatului sau că experiența sa de voluntar l-a ajutat să-și găsească un loc de muncă? Chiar dacă voluntariatul sau lucrul fără un câştig poate părea lipsit de sens pentru cineva, de fapt nu este.

Voluntariatul reprezintă munca sau realizarea unor anumite activități de o importanță socială. O astfel de activitate nu implică remunerarea sub formă de salarii sau comisioane, ci o angajare personală gratuită pentru o anumită organizație de afaceri.

Beneficiile pe care voluntariatul le poate oferi sunt multiple şi asta nu doar pentru organizaţia care nu plăteşte serviciile voluntarului, ci și pentru voluntarii care dobândesc experiență. Dacă nu credeți și nu vedeți partea bună a voluntariatului, în acest text vom încerca să vă convingem de ea.

Voluntariat ca experiență de muncă

Ce este voluntariatul? 

Cel mai simplu spus, munca de voluntariat este activitatea fără recompensă pentru o anumită perioadă de timp. Perioada de implicare voluntară este definită de un anumit contract, despre care vom vorbi mai multe mai târziu. Scopul voluntariatului poate fi un fel de muncă pentru binele general al societății, dar fără profit. De exemplu, dacă amintim situațiile de urgență cauzate de cutremur, de incendii sau de vremea nefavorabilă, atunci voluntarii sunt persoanele care doresc să ajute în astfel de situații. De aceea, voluntariatul este greșit înțeles doar ca o practică sau o muncă de probă în afaceri.

Nu toate firmele sunt dispuse să angajeze persoane fără experiență, deși tinerii au prilejul de a învăța, de a exersa sau de a dobândi experiență în afaceri. Dintr-un anumit punct de vedere, se poate spune că gradul de „dezavantaje" pe care o companie îl poate avea dacă angajează voluntari este egal cu gradul „absurdității" muncii neplătite. Când lucrurile sunt puse în felul acesta, atunci este clar că o reputație proastă din cauza ignoranței și a lipsei de experiență a unei alte persoane poate costa organizația mult mai mult decât salariile lunare ale unui angajat.

Totuşi, voluntariatul nu ar trebui să aibă o reputație proastă din cauza banilor. Iată de ce este bine să fii voluntar.

Voluntariatul pentru tineri, ca o primă experiență de lucru 

Dacă v-ați întrebat vreodată cum se obține un job în companiile de prestigiu, unul dintre răspunsuri ar putea fi: pentru că aţi reuşit să vă remarcați cu experiența şi competenţele proprii pe care, cu siguranță, nu le-ați dobândit doar prin note bune. Sunt multe exemple de oameni de afaceri de succes care și-au obținut jobul datorită experienței bogate (în mare parte neplătite) încă din timpul studiilor.

Angajatorii știu să prețuiască experiența profesională fără vechime în muncă și oferă prioritate acestor candidați atunci când solicită un loc de muncă. Experiența și recomandările sunt un avantaj atunci când căutați un loc de muncă plătit, iar cele mai bune joburi se obţin foarte ușor dacă există ceva de oferit viitorilor şefi. Deci, voluntariatul este, cu siguranță, una dintre opțiunile care pot fi de ajutor și un mare plus atunci când se construiește o carieră.

Primele locuri de muncă ale tinerilor pot fi part-time, căci nu toată lumea are avantajul de a dobândi o experiență plătită. Relația faţă de responsabilități, cultură și obiceiuri este, de obicei, dobândită treptat prin munca în anumite joburi temporare. De aceea, atunci când apare o oportunitate pentru un anumit loc de muncă, nu ar trebui refuzat. Nu știți niciodată cu cine vă puteți întâlni, pe cine veți cunoaște și unde vă pot duce oportunitățile de afaceri și posibilităţile.

Cum privesc angajatorii munca de voluntariat? Majoritatea angajatorilor știu să aprecieze voluntariatul. Angajatorii recunosc voluntariatul ca un devotament suplimentar, dăruire și un semnal pentru un anumit grad de profesionalism pe care îl poate avea un tânăr, nu neapărat neexperimentat. Ca dovadă a experienței de muncă dobândite, este bine ca în CV să fie atașată o scrisoare de recomandare, confirmarea voluntariatului sau să se menționeze referințele în care vor fi scrise joburile sau proiectele specifice în care s-a obținut experiența și disciplina de lucru.

Studenți ca voluntari

Cum se găsește munca de voluntariat? 

Companiile finanțează foarte des proiecte non profit care vizează plasarea sau generarea unui bun comun. Pe internet există numeroase posturi de vacanță pentru tinerii cărora li se oferă această oportunitate. El prezintă de obicei o activitate pe termen scurt pentru anumite nevoi ale unei organizații sau chiar lucrul la un anumit proiect pe o perioadă scurtă de timp. Acestea sunt prezentate, de obicei, prin anunțuri de voluntariat destinate tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani, adică elevi de liceu sau studenți.

Activitatea de voluntariat este muncă pe bază voluntară. Tinerii care se angajează voluntar aleg cel mai adesea zone apropiate, oferindu-le posibilitatea de a dobândi noi abilități și de a rezolva o serie de situații care îi pot ajuta pe parcursul carierei. De aceea, munca voluntară sau munca făcută benevol este pe bună dreptate considerată mai valoroasă decât orice altă taxă.

Deşi se află încă la începutul carierei şi elevii de liceu şi studenţii vor putea, la un moment dat, să ia decizii importante care le pot modela viața, iar astfel cea mai mică experiență poate fi foarte valoroasă.

Câteva dintre modalitățile de a face voluntariat în timpul studiilor (dar să nu fie voluntariat în Bucureşti sau un alt oraș din România) sunt numeroase programe de schimb de experiență pentru studenți, în care tinerii pot dobândi o experiență bogată de lucru în diferite locuri de muncă în străinătate. Călătoriile de acest tip oferă mult mai multe beneficii decât câștigurile lunare care pot fi obținute într-o companie. Alte beneficii sunt şi cunoaşterea altor culturi și țări, a climatului de afaceri, practici, cursuri de perfecţionare a limbilor străine și efectuarea unor activităţi în domeniul pentru care voluntarul se pregătește și, în final, adăugarea referințelor în CV, din care se poate concluziona că este vorba de un candidat de calitate care își poate folosi și aplica cunoștințele în afaceri.

Astfel de programe pentru studenți sunt, de obicei, finanțate de către organizații internaționale non profit și oferă voluntariat în străinătate. Studentul poate aplica pentru a lucra într-o anumită companie de afaceri sau să se ocupe de munca umanitară. De obicei, este vorba de o călătorie care durează aproximativ 3 luni. O asemenea călătorie este pentru mulţi o oportunitate unică de a trăi într-o țară străină, de a dobândi abilități suplimentare și de a obține încrederea în sine necesară pentru activitatea ulterioară.

Viața într-o altă țară, cu experiențe noi și oportunități de afaceri, în conformitate cu domeniile de studiu, sunt câteva dintre principalele motive pentru care studenţii se decid pentru acest tip de voluntariat. Totuşi, trebuie subliniat faptul că acest tip de voluntariat pentru studenți nu este total neremunerat. Există anumite remunerații care sunt plătite și care se referă la cazare și hrană garantată, iar în cazul unei perioade mai lungi, chiar și o sumă modestă de bani.

Voluntariatul, deși se bazează pe munca fără câștiguri, nu este în niciun caz un tratament al obligațiilor de serviciu. Munca de voluntariat implică o serie de obligații care trebuie luate în serios și îndeplinite conștiincios. Tot ceea ce se învață sau se dobândeşte cu această ocazie poate fi foarte util și aplicabil mai departe pe plan profesional.

Înainte de a cunoaște mai îndeaproape activitățile de voluntariat, care sunt oferite pe piața forței de muncă, sau programele diferitelor organizații studențești, ar fi bine să vă informaţi în detaliu despre anumite reglementări legale în ceea ce privește activitatea de voluntariat.

Prin voluntariat către ocazii de muncă

Legea privind voluntariatul sau ce ar trebui să știe voluntarii 

Dacă aţi decis să fiţi voluntar, ar trebui să știți că există anumite reguli de voluntariat care nu definesc ceea ce este munca de voluntariat. Cu alte cuvinte, nu aparține voluntariatului: timpul petrecut pentru pregătirea și îmbunătățirea profesională sau la locul de muncă, fără stabilirea unei relații de muncă, muncă prin care sunt furnizate servicii, muncă care este urmarea executării instanței, contravenții și alte decizii ale autorităților competente, efectuarea afacerilor umanitare pentru Crucea Roșie, activitățile de voluntariat izolate, sporadic prestate, în afara raporturilor cu persoanele juridice prevazute la art. 1, din rațiuni familiale, de prietenie sau de bună vecinătate nu fac obiectul prezentei legi, lucrul în partidele politice, sindicate și alte asociații, sau desfășurarea activităților de interes general sau pentru binele unei persoane terțe.

Deși voluntarul nu este angajat, el are totuşi anumite drepturi. O persoană care angajează voluntari este obligată să furnizeze condiții de muncă bune și, uneori, este necesar să se acorde reduceri pentru cheltuielile de călătorie, cazare și hrană. Legea din România oferă următoarele drepturi ale unui voluntar: dreptul de a desfășura activitatea de voluntariat în concordanță cu capacitatea și disponibilitatea acestuia; dreptul de a solicita organizației-gazdă eliberarea certificatului de voluntariat însoțit de raportul de activitate; dreptul la confidențialitate și protecția datelor personale; dreptul la timp liber corespunzător cu activitatea de voluntariat.

În obligația contractuală la care voluntarul are dreptul, trebuie precizat ce va face voluntarul și pe ce durată. Acesta poate cere notificare scrisă cu privire la sarcinile prevăzute în fișa de voluntariat, precum și respectarea instrucțiunilor stipulate în fișa de protecție a voluntarului.

După voluntariat, fiecare voluntar are dreptul de a obține un document oficial care să ateste că a dobândit experiență în anumite locuri de muncă într-o anumită organizație de afaceri. Uneori, pe lângă acest document scris, în cazul în care perioada de voluntariat s-a încheiat cu succes, iar voluntarul a lăsat o impresie bună, poate obține şi o scrisoare de recomandare, semnată și ștampilată de către persoana responsabilă a organizației de afaceri.

În felul acesta, se asigură un document extrem de important, care are o valoare specială pe piața muncii. În momentul avansării în carieră, dacă nu chiar şi acum, va deveni mult mai clar cât pot contribui aceste recomandări, împreună cu diplomele și certificatele, la obținerea unui loc de muncă mai bun și mai calitativ.

De ce se angajează voluntarii? 

Deși, la prima vedere, pare a fi absolut rezonabil ca o organizație de lucru să decidă pentru angajarea persoanelor fără compensare financiară, uneori nu este cea mai bună soluție pentru companie. Să spunem doar că o companie își construiește reputația în lumea afacerilor de mai mulți ani și este suficientă greșeala unui începător neîndemînatic pentru a distruge o astfel de imagine. Deci, de ce ar vrea cineva să ofere o oportunitate unui voluntar „începător"?

Companiile care angajează voluntari în astfel de afaceri își găsesc o activitate PR bună, deoarece în public sunt reprezentați ca organizații de lucru responsabile din punct de vedere social. În anumite țări, această atitudine față de șomeri implică chiar și un impozit mai mic.

Angajarea tinerilor în activități de voluntariat în numele companiei poate fi înțeleasă şi ca un act care întărește marca și construiește o imagine bună a companiei. Totuși, acest lucru nu este totul. Prin intermediul proiectelor la care lucrează voluntarii, companiile au o viziune clară asupra viitorului persoanelor cărora ar trebui să li se ofere un loc de muncă permanent. În astfel de situații, compania nu caută, de obicei, un lucrător cu experiență, ci un personal fiabil și fidel, care se va îndrepta spre obținerea succesului în afaceri.

Acordul pentru voluntariat

Ce ar trebui să știe un angajator despre munca benevolă pentru tineri

În actele juridice sunt descrise clar situațiile în care se poate lucra fără compensare. În cazul voluntariatului ar trebui să știe că nu este permisă angajarea lucrătorilor fără a-i plăti dacă afacerea aduce companiei profit din respectivul voluntariat. Cu alte cuvinte, compania poate angaja voluntari, dar nu ar trebui să câștige din munca lor. O excepție în acest caz ar putea fi câștigurile companiei făcute de voluntarul care lucrează în scopuri umanitare.

Cu o astfel de legislație voluntarii sunt protejaţi de abuzuri, iar încălcarea acestor reguli este tratată ca o afacere ilegală/la negru. Nicio companie sau o organizație de afaceri nu poate angaja o forţă de muncă fără plată, cu excepția cazului în care munca este de interes general.

În cazul organizării voluntariatului, organizatorul este obligat să furnizeze un program clar de voluntariat, un program de formare gratuit și să țină evidența angajamentului voluntarului. Legea referitoare la voluntariat îl obligă să ofere voluntarului toate condiţiile pentru o ședere sănătoasă şi în condiții de siguranță la locul de muncă, să emită un certificat despre voluntariat, să asigure resursele necesare pentru a face munca respectivă, precum și să asigure confidențialitatea informațiilor personale ale acestuia.

În acest tip de angajament de muncă pot fi incluşi chiar și minorii (voluntariat pentru liceeni), dar acest lucru este posibil doar cu acordul părinților.

Contractul de voluntariat 

La fel ca orice alt loc de muncă și munca voluntară, ar trebui să fie definită cu precizie printr-un contract privind voluntariatul. Acest contract nu are un aspect universal și poate varia în diferite organizații de afaceri. Contractul este creat indiferent de durata angajamentului voluntarului şi angajamentul în sine poate fi reziliat atunci când voluntarul solicită acest lucru. În cazul în care voluntarul dorește să întrerupă activitatea, legea îl protejează și are toată libertatea să înceteze să mai lucreze fără compensare atunci când îşi dorește. Spre deosebire de voluntari, organizatorul voluntariatului nu are mai multă flexibilitate. Rezilierea unui contract de muncă cu un voluntar este posibilă doar dacă activitatea planificată s-a încheiat, dacă nu există posibilitatea unei organizări suplimentare a activităților de voluntariat, dacă nu sunt îndeplinite obligațiile convenite de voluntariat sau datorită unei conduite necorespunzătoare.

Voluntariatul aduce o satisfacție personală care, în primul rând se referă la activități nobile pe care un voluntar le poate oferi comunității sale. Pe de altă parte, importanța voluntariatului se reflectă şi în baza voluntară a unei companii care dorește și este deschisă ca în afacerile lor să introducă experiențele îndelungate ale angajaților săi cu entuziasmul tinerilor voluntari.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te