Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

6 sfaturi de care trebuie să țineți cont înainte de a investi într-o afacere

Momente cheie pentru investiție

Potrivit statisticilor oficiale, 50% din companiile mici eșuează înainte de a-şi sărbători cea de-a cincea aniversare. Un mediu de afaceri nesigur nu este doar o caracteristică a țărilor care se află dincolo de frontierele UE; în anul 2011, în Belgia au dat faliment în jur 10.000 de companii. În România, doar trei procente dintre antreprenori au curajul să reinvestească după eșecul afacerilor. Totuşi, există modalități prin care banii, efortul, cunoștințele, energia şi timpul investit pot deveni profitabile. La fel ca şi într-o cursă, aveți nevoie de un start bun. Ce este ceea ce nu știau oamenii când investiția lor s-a dovedit a fi una greșită?

Nu investiţi dacă…

Nu strângeţi suficienţi bani

Vorbim de bani gheață, nu de opţiunile voastre de împrumut. Un sondaj realizat de faimoasa companie Dunn and Bradstreet a arătat că în 79% din cazuri companiile au dat faliment, deoarece nu au avut destui bani la început. Dacă v-aţi imaginat că investiți puțin pentru a face profit într-un timp scurt, ați greșit. Investirea într-un anumit produs, serviciu sau afacere, trebuie să urmeze după ce sunteți pregătiți, financiar, pentru pierderi sau „profit zero”, care va fi inevitabil la începutul afacerii, indiferent cât de mult s-a dovedit că investiția voastră va fi inteligentă pe termen lung.


Nu aveți suficientă încredere

Totuşi, dacă nu sunteți pregătiți pentru risc, nu intrați în lumea antreprenoriatului. Trebuie să țineți cont de faptul că investiția implică întotdeauna posibilitatea ca banii să nu vi se returneze. De aceea, trebuie să aveți încredere în investiția voastră, dar şi să aveți în apropierea voastră colaboratori care vă vor sprijini cu aceeași doză de entuziasm.


Nu aveţi suficiente cunoştinţe

Programatorul Mark Zuckerberg, în vârstă de 27 de ani, cunoscut mai bine ca fondatorul reţelei sociale Facebook, astăzi fiind cel mai tânăr miliardar din lume, este o excepție de la regula care impune că pentru investire este necesară experiența. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au concluzionat, într-un studiu, că antreprenorii mai experimentați au mai multe șanse de a construi un startup de succes. Acest lucru este explicat prin aşa-numita performanță a persistenței, ceea ce înseamnă că un antreprenor, care a reușit deja să aibă succes în unele domenii de afaceri, are cu 30% mai multe șanse să reușească şi în următoarele afaceri în raport cu un începător. Totuşi, acest lucru nu trebuie să descurajeze tinerii cu idei şi resurse de investire, cu conștiința că succesul este ca şi urcarea scărilor: treptat.


Nu aveți informaţii adecvate

Investițiile nerentabile sunt cele mai comune greşeli care apar din lipsa de informaţii despre piață, concurență, nevoile clienților, riscuri şi oportunități. Din cauza ignoranței, antreprenorul face o alegere rapidă, fără a lua în considerare mediul real de afaceri. Deși, se pare că investirea se aseamănă cu jocurile de noroc, din cauza mizei şi a riscului, aceasta trebuie susținută cu anumite cunoștințe. Dacă nu aveți informațiile adecvate, cereți sfaturi.


Nu simţiţi că este momentul ideal

Sentimentul pentru un moment ideal este crucial în afaceri. Antreprenorii care au ales un an bun şi o industrie bună (cum ar fi calculatoarele în anul 1983) au șanse mai mari să reușească în următoarele afaceri decât cei care au investit într-o industrie în fază de dezvoltare şi creștere, dar la momentul nepotrivit (de exemplu, calculatoarele în anul 1985). Pentru a simți când este momentul ideal, trebuie să aveți o intuiție bună, bazată pe o analiză cuprinzătoare şi realistă a pieței. De aceea, este important să fiți rapizi şi răbdători în acelaşi timp. Fiți rapizi atunci când estimați că este timpul ideal pentru investire, pentru că o idee bună este doar ideea realizată. Fiți răbdători atunci când considerați că circumstanțele actuale nu sunt favorabile pentru investirea într-o anumită idee, produs, afacere sau industrie.

Nu aveţi aşteptări reale

Proiecțiile privind creșterea rapidă a activităților de afaceri sunt plăcute, dar ireale. Chiar şi Microsoft, compania multinațională cu cel mai mare succes, are o creștere anuală de 30%, nu mai mult decât atât. Antreprenorii ale căror investiții se dovedesc a fi neprofitabile, tind să investească într-o nouă afacere, pentru a se salva financiar de deciziile proaste de afaceri, luate anterior. Cu toate acestea, minunile în afaceri sunt rare. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să credeți şi să vă străduiți ca minunile să se întâmple. Dacă nu, nu aveți niciun motiv pentru descurajare.

  • 16.04.2019 10:29

Comentariu