Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Probabil că deja ați auzit despre bitcoin, software-ul deschis sau criptomoneda digitală a cărei valoare poate fi transferată numai în spațiul virtual. Prețul și valoarea invenției unui programator anonim sau a unui grup de programatori sub pseudonimul Satoshi Nakamoto este deosebit de interesant, chiar revoluționar, dacă se ia în considerare faptul că bitcoinul nu este deosebit de interesant din punct de vedere al sistemelor bancare centrale.
În plus, dezvoltarea sa este axată pe anonimitate, autonomie, descentralizare și independență față de guvernele lumii, bănci, corupție și chiar de sistemele ideologice. Ceea ce ne atrage atenția în mod special este faptul că valoarea evidentă a criptomonedei nu este în aspectul financiar. Este revoluţionar şi inovativ, prin urmare, cea mai mare valoare a banilor digitali se ascunde în primul rând în sistemul său de tranzacții.
Această monedă nu poate fi tipărită, iar suma totală de bani care se poate realiza este limitată la doar 21 de milioane de bitcoini. Pe măsură ce interesul pentru bitcoin a crescut rapid, şi valoarea criptomonedei a cunoscut un progres uriaș până la sfârșitul anului 2017. Să menţionăm doar că pe data de 17 decembrie 2017, bitcoinul a avut cea mai mare valoare atinsă vreodată, de 19.524,32 de dolari, astfel încât pe parcursul unui singur an, pe data de 15 decembrie 2018, cu oscilaţii turbulente ale cursului, valoarea sa a scăzut drastic la 3.222,67 de dolari. Dacă faceţi afaceri cu bitcoini, atunci vă poate interesa faptul că astăzi, în timp ce scriem acest text, un bitcoin are valoarea de 3.895 dolari.
Chiar dacă indicele prețurilor variază, actualitatea sa nu scade, ceea ce este susținut de faptul că tot mai mulți oameni sunt interesați să cumpere bitcoini și că unele țări au introdus această criptomonedă drept mijloc legal de plată. Poate că discuția privind prețul bitcoinului în prezent nu este chiar atât de importantă, dar este importantă revoluția sistemului care administrează moneda bitcoin, în care se ascunde cea mai mare valoare a criptomonedei despre care vom afla mai multe ceva mai târziu.
Înainte de a vă prezenta adevărata valoare a bitcoinului, haideţi să explicăm într-un mod foarte simplu funcționarea acestuia. Despre bitcoin, modul în care se păstrează, cum se accesează, cum se câștigă, cum se cumpără sau cum se verifică astăzi, s-ar putea scrie studii extinse și serioase, dar considerăm că acestea nu au o importanță crucială pentru acest subiect.
Banii digitali propriu-ziși nu dispun de nicio valoare inovatoare deosebită, dar dispun de sistemul în baza căruia se distribuie. Pentru transferul de succes și fiabil de bitcoini, meritul revine tehnologiei P2P sau tehnologia blockchain. Într-un mod foarte simplu spus, este o carte financiară în care se înregistrează datele privind suma de bani pe conturile virtuale, precum și întreaga istorie a transferurilor de monede bitcoin în rețea. Acest istoric al tranzacțiilor poate fi interpretat precum un lanț al tuturor tranzacțiilor efectuate vreodată, a cărui sumă totală în viitor va trebui să fie de 21 de milioane de bitcoini. Spunem în viitor, deoarece numărul final sau total de bitcoini realizat nu este atins încă. O tranzacție sau un bloc nu poate fi modificat sau șters, ceea ce înseamnă că nu este posibil să se întreprindă orice acțiuni financiare. Foarte revoluționar, nu-i așa? Totuși, acest lucru nu este unicul nivel de revoluție.
Următorul nivel al inovării reprezintă descentralizarea înregistrării tranzacțiilor. Nu există un singur registru central, ci întregul fișier blockchain este stocat pe unitățile nodurilor (sau utilizatorilor / minerilor). Fiecare tranzacție nouă este înregistrată și actualizată imediat la fiecare utilizator (nod), astfel nu există „autoritate centrală".
Pentru succesul și fiabilitatea tranzacției sunt necesari minerii, fără de care tranzacțiile nu ar fi valide și oricum nu vor fi înregistrate în registru. Cu alte cuvinte, înainte de fiecare tranzacție executată, calculatoarele tuturor minerilor primesc informația despre intenția de a efectua tranzacția. Apoi, urmează verificarea dacă există suficiente mijloace pentru a se îndeplini, mai întâi se verifică istoricul tuturor tranzacțiilor pe care expeditorul l-a avut în trecut și în baza acestuia se calculează mijloacele disponibile. Exact acest moment în sistem care necesită un control atotcuprinzător și permanent de prestabilire a prețurilor este motivul pentru care sistemul este unul sigur.
Minerii, respectiv calculatoarele verifică întregile tranzacții, iar acela care validează primul tranzacția (respectiv depistează partea lanțului care lipseşte sau a codului criptografic) primește o recompensă sau provizie în bitcoini. O parte din câștigurile minerilor provine de la expeditori, în timp ce cealaltă parte se primeşte de la sistem ca o recompensă pentru depistarea părţii codului din lanț care lipseşte. Recompensa pentru exploatarea sau mineritul de succes este noul bitcoin care s-a creat din sistem și care poate fi format numai în acest fel. Mai simplu spus, minerii vor fi fierarii de bani sau bitcoini până când va fi creat şi ultimul bitcoin la suma de 21 de milioane.
Ulterior, veniturile minierelor vor fi realizate (precum și în sistemul bancar) prin comisioane de la tranzacții. Cu toate că datele privind toate tranzacțiile bitcoin efectuate vreodată sunt descentralizate, ele sunt publice şi disponibile tuturor. Cu aceste date, în conformitate cu sistemul existent creat, poate manipula numai calculatorul minerului care a depistat partea validă a codului care lipseşte, iar acea informaţie a fost transmisă și altor mineri în rețea. Tocmai în asemenea sistem se ascunde baza siguranței și securității a fluxului de bitcoini.
Noua tehnologie și criptomoneda au fost subiectul diferitelor îndoieli, speculații și încercări, dintre care unele s-au şi confirmat. Prima critică a celor sceptici, dar și o obiecţie motivată, a făcut referire la anonimatul subiectelor în tranzacții, precum și la facilităţile criptomonedei în comerțul neautorizat. De exemplu, în anul 2011, pe dark web a fost pusă în funcțiune una dintre primele platforme moderne ale pieţei întunecate de vânzare a drogurilor ilegale, care s-a negociat exclusiv prin bitcoini.
Pe lângă acestea, bitcoinul a fost criticat din cauza consumului mare de energie electrică, curs instabil, pierderea fără recuperare a fondurilor în urma pierderii unei chei private (sau a unei chei secrete, mai exact a unei parole cu care se accesează bitcoinul în portofelul digital), apoi datorită numărului de tranzacţii zilnice, incapacitatea de a opri tranzacţia sau recuperarea fondurilor din cauza unei greşeli, precum și din cauza convingerii că bitcoinul este de fapt o altă bulă economică. De asemenea, bitcoinului i s-a reproşat şi cauza accesului limitat al utilizatorilor și comercianților medii. Mai concret, această critică a fost menționată și atunci când PC-ul și internetul numai ce apăruseră pe piață.
Poate nu trebuie să prezentaţi atât de uşor neîncredere în această inovație, deoarece, în prezent unele dintre cele mai de influenţă persoane în companiile de prestigiu din lume au o atitudine pozitivă față de aceşti bani.
Cofondatorul companiei Apple, Wozniak, consideră că prăbușirea valorilor bitcoin în februarie 2018 nu reprezintă distrugerea sa, ci „crearea masivă a valorii" viitorului „aur digital".
Aceeași afirmație și atitudine a prezentat şi Michael Novogratz, fost partener Goldman Sachs și fondator al băncii de comerţ Galaxy Digital, care este de părere că suveranitatea acestor bani va costa mult în viitor.
De asemenea, şi directorul Twitter-ului, Jack Dorsey este de opinie că bitcoinul a devenit „moneda unică" a internetului și a lumii, și că până în anul 2028 va deveni moneda oficială internațională.
Directorul executiv al companiei Tesla, Elon Musk, observă „strălucirea" structurii lui bitcoin, care dispune de o „modalitate mult mai bună de a transfera valorile decât o bucată de hârtie". Totuşi, ca dezavantaj al bitcoinului, Musk recunoaște consumul intens de resurse energetice, motiv pentru care trebuie stabilite anumite bariere în crearea criptomonedei.
În fiecare zi, tot mai mulți consumatori și comercianți cumpără, utilizează și vând bitcoini în întreaga lume. Deși numărul populației care utilizează bitcoini în continuare este mic, este totuși ocazia perfectă ca popularitatea acestei criptomonede să se mărească din ce în ce mai mult.
Bitcoin este o monedă de deflație pe piață. Pe lângă plata digitală, se utilizează și în alte scopuri. Unul recunoscut este în distribuția internațională facilitată a fondurilor. În acest sens, într-un mod aparte se evidenţiază partea bună în cazul migranților care pot executa tranzacții în țări străine utilizând această criptomonedă, fără costuri suplimentare, de obicei mari ale serviciilor tranzacționale internaționale. Un alt scop foarte frecvent al bitcoinului se referă la investiții. Investirea și achiziţionarea monedelor bitcoin a devenit o investiție deosebită. Menţionăm, de exemplu, că în anul 2017 valoarea bitcoinuluia crescut de patru ori, astfel încât, în luna ianuarie, bitcoinul a atins valoarea de 1.000 de dolari, în luna mai 2.000 de dolari, iar în luna viitoare peste 4.000 de dolari, astfel încât, în luna noiembrie să atingă valoarea de 17.000 de dolari. Achiziţionarea de monede bitcoin la un preț scăzut și vânzarea la un preţ mare a adus la multe persoane un profit pe bursa de valori, ceea ce reprezintă un alt exemplu de utilizare a acestei criptomonede.
Valoarea monedei bitcoin variază și este interpretată diferit de la o țară la alta. Deși unele țări sunt mai mult decât hotărâte să accepte bitcoinul ca o monedă legitimă în ceea ce priveşte plata digitală în țară, există şi acele țări care, din cauza imposibilității de impozitare, evită să accepte bitcoinul ca mijloc legitim de plată online.
În S.U.A., Serviciul de Venituri Interne tratează toate monedele digitale remarcabile, chiar și bitcoinul ca proprietate, nu și ca monedă. Cu alte cuvinte, fiecare contribuabil care vinde sau cumpără un bitcoin trebuie să anunţe valoarea de bitcoini utilizată în declarația fiscală anuală. Acestei reglementări fiscale îi sunt supuşi, de asemenea, şi minerii care realizează profit prin „exploatarea" părților codului care lipsesc din blockchain.
Spre deosebire de America, Curtea Europeană de Justiție identifică şi tratează bitcoinul ca o monedă. Deși nu este supus TVA-ului, bitcoinul se impozitează într-un alt mod. În Marea Britanie, administrația fiscală tratează bitcoinul ca o monedă străină, unde fiecare caz ce ţine de această criptomonedă se evaluează în baza faptelor și circumstanțelor individuale. Anul acesta s-a anunțat că legislația federală rusă va adopta legislația și reglementările corespunzătoare privind drepturile digitale și comerțul prin intermediul criptomonedei. Începând cu luna iulie a anului 2017, vânzările de bitcoini nu au fost impozitate în Japonia, iar bitcoinul propriu-zis a fost oficial recunoscut ca o metodă de plată legitimă. Pe lângă aceste țări, trebuie menționat și faptul că utilizarea bitcoinului va conduce Suedia spre momentul în care va fi prima națiune fără numerar. Totuşi, şi în țările mai puțin dezvoltate sau în țările afectate de crizele financiare, precum Venezuela și India, bitcoinul reprezintă un mijloc de plată legitim al bunurilor și serviciilor.
După cum am explicat anterior, cea mai mare valoare și importanța bitcoinului se ascunde în sistemul său de protecție a tranzacțiilor, respectiv în sistemul blockchain. Cu ajutorul bitcoinului s-a putut identifica pentru prima dată sistemul în care corupția și alte lucruri rele din punct de vedere financiar nu erau posibile, ceea ce a oferit multora idei să-şi extindă gândirea. Dacă este posibil să se realizeze un sistem de protecție și prezentare transparentă a fluxului de bani în rețea, atunci, de asemenea, este posibil să se aplice acest sistem și în alte domenii de proprietate.
Cu alte cuvinte, apariţia bitcoinului poate fi prima realizare revoluționară după apariția internetului, iar importanța sa în primul rând se găsește în sistemul blockchain. Acest sistem oferă securitate bazată pe interesul participanților în sistem, de a gestiona sistemul fără fraude, deoarece numai în acest fel toți utilizatorii sistemului pot avea beneficii de pe urma acestuia. Blockchain se identifică chiar și cu un sistem care este mult mai calitativ şi eficient decât TVA. Odată ce se înscrie blocul în blockchain, manipularea nu este posibilă.
Chiar din acest motiv, sistemul blockchain ca garanție de încredere a început să fie utilizat pentru protejarea datelor privind proprietatea imobiliară, a terenurilor, autovehiculelor, precum și pentru justificarea informațiilor privind originea proprietății sau păstrarea informațiilor privind serviciile de asigurare etc. Contractul verificat al proprietăţii, serviciului, produsului etc. în sistemul blockchain are o garanție mai mare a siguranței pentru utilizator.
Dacă sistemul blockchain sau sistemul de baze de date descentralizat s-ar fi transferat în alte sfere ale vieții, se poate vorbi despre o nouă organizare a societății descentralizate. Descentralizarea socială se va reflecta în descentralizarea canalelor de comunicare, drepturilor, producției și a finanțelor, ceea ce ar însemna că societatea nu este gestionată din centrul guvernului, ci că este condusă de garanții descentralizate ale contractelor inteligente verificate. Cu alte cuvinte, conectarea societăţii în rețea și a practicilor sociale într-un sistem blockchain duce spre o orânduire socială mai stabilă și de încredere, care, datorită incapacității de a modifica sau omite părți ale codului în lanțul de informații, garantează un viitor mai sigur și mai eficient pentru societatea ca atare. Deoarece bitcoinul este o monedă tot mai mult prezentă pe piață, iar tehnologia blockchain devine din ce în ce mai populară, este destul de sigur că acest sistem de spațiu virtual va primi viaţă și va supraviețui actualelor organizări sociale și de stat. Acesta este tocmai motivul principal pentru care valoarea reală a bitcoinului trebuie interpretată într-un mod diferit și solicitată în sistemul său de execuție a tranzacțiilor.
Este foarte posibil ca revoluția efectuată de bitcoin în spațiul virtual să se răspândească tot mai mult şi asupra altor tipuri şi forme sociale. De aceea, este foarte important să monitorizăm fluxurile și inovațiile tehnologice, să dobândim cunoștințe și să ne perfecţionăm, deoarece este doar o chestiune de timp până când garanția virtuală a internetului va fi unicul sistem valid şi sigur de organizare a societății.
Copyright © BusinessAcademy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu